Binnenland

Horeca wil strengere aanpak amokmakers

WOERDEN - Gemeenten maken veel te weinig gebruik van hun bevoegdheid om een gebiedsverbod op te leggen aan reljongeren in uitgaansgebieden. Dat stelt Koninklijk Horeca Nederland (KHN), de koepelorganisatie van horecabedrijven.

Binnenlandredactie
7 March 2006 11:21Gewijzigd op 14 November 2020 03:32

Woordvoerder A. van der Klis van KHN zei dinsdagmorgen dat gebiedsverboden de amokmakers het meest pijn doen, aangezien die dan maandenlang niet meer in de buurt mogen komen van populaire uitgaansgelegenheden. „Veel meer gemeenten zouden gebruik moeten maken van dit middel”, zo liet hij weten.Van der Klis wijst erop dat eigenaren van discotheken en cafés de laatste jaren al veel geld hebben geïnvesteerd om hun panden veiliger te maken. „Maar op de straat voor de disco gaat het nogal eens mis. Een procent van het uitgaanspubliek schopt stelselmatig herrie. Gemeenten kunnen daar iets aan doen via het instellen van een gebiedsverbod.”

Voor zover bekend weert alleen de gemeente Assen jongeren die stelselmatig overlast veroorzaken. Een woordvoerster van de gemeente geeft aan dat de ervaringen tot nu toe positief zijn. „Het werkt zo goed dat wij voor gemeenten in de regio een voorbeeldfunctie hebben. Wij krijgen steeds meer vragen over onze aanpak.”

Assen heeft vijf wijken in de stad gemarkeerd waarop een gebiedsverbod van toepassing kan worden verklaard. Zodra er sprake is van overlast, kan het gemeentebestuur relschoppers de toegang weigeren. „Wij hebben meegemaakt dat een buurt met veel winkels en horeca onveilig werd gemaakt door een groep jongeren met gettoblasters. De burgemeester heeft toen een toegangsverbod van zes weken opgelegd. Sindsdien zijn de problemen over.”

De mogelijkheid om een gebiedsverbod toe te passen, zijn in Assen vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Overlastgevers kunnen ten hoogste zes weken uit een gebied worden geweerd. De gemeente spreekt intussen al van een „oprotgebod.” Het is de afgelopen jaren drie keer van stal gehaald, onder meer tijdens de TT-motorraces.

Een veel zwaardere maatregel om relschoppers te weren wordt volgens de woordvoerster geboden in artikel 172 van de Gemeentewet. Burgemeester D. van As trok er vorig jaar landelijk aandacht mee toen zij dit toepaste op vier inwoners van een wijk in Assen. „De gemeente had een pand waarin zij bivakkeerden dichtgespijkerd, waarna de buurt voor represailles vreesde. Daarop besloot de burgemeester het gebied voor het viertal af te grendelen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer