Buitenland

„Britse leger voor 2008 weg uit Irak”

LONDEN - In de zomer van 2008 moeten bijna alle Britse militairen Irak hebben verlaten. Dat scenario schetst luitenant-generaal Nick Houghton, de hoogste Britse militair in Irak, dinsdag in een gesprek met het conservatieve dagblad The Daily Telegraph.

Buitenlandredactie
7 March 2006 09:57Gewijzigd op 14 November 2020 03:32

Groot-Brittannië heeft ongeveer 8000 militairen in Irak. Tot nu toe had Londen geen tijdschema gegeven voor de terugtrekking. De Britse premier Tony Blair weigerde altijd om een tijdschema voor terugtrekking op te stellen.„Er ligt een delicate lijn tussen te lang blijven en te snel vertrekken”, citeert de krant Houghton. „Een militaire overgang van twee jaar heeft een redelijke kans om de valkuilen te vermijden die ontstaan als we langer blijven dan we welkom zijn, maar geeft ons tegelijk nog de beste kans om de Iraakse veiligheidstroepen te versterken.”

Hij zegt dat het plan alleen kan werken als er een Iraakse regering van nationale eenheid komt en de sektarische spanningen niet verder oplopen. De recente aanslag op de voor sjiieten zeer heilige Gouden Moskee in Samarra hebben het plan voor terugtrekking niet veranderd. „De mate van verzet tegenover een dergelijk grote provocatie was geruststellend”, aldus Houghton.

De Britse bevelvoerder staat een terugtrekkingsproces in vier fasen voor, te beginnen in de herfst. Volgens plan zal in de komende maanden de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in de provincies Maysan en Muthann overgedragen worden aan de Irakezen. Dat gaat gepaard met een gedeeltelijke terugtrekking van de Britse troepen. De achterblijvende Britten zullen de Irakezen enkel assisteren in geval van nood.

Volgens The Daily Telegraph juichten radicale Irakese groeperingen de uitlatingen van Houghton toe als een overwinning voor hun verzet tegen de „bezetting.” Een woordvoerder van de militante geestelijke Moqtada al-Sadr liet weten dat de terugtrekking „onze eis en ons doel” was.

Houghton verklaart dat de top van het Amerikaanse leger in Irak met het plan instemt, maar dat het nog niet definitief is vastgelegd. Pas als de Irakezen de veiligheid kunnen garanderen, kunnen de buitenlandse troepen het land verlaten, benadrukte de Brit. In Irak zijn sinds het begin van de oorlog in maart 2003, meer dan honderd Britse militairen gesneuveld.

Australische militairen blijven zeker tot in de loop van volgend jaar in het zuiden van Irak. Dat zei de Australische minister Nelson van Defensie tijdens een bezoek aan het 460 man sterke contingent in Irak, aldus de krant The Australian vandaag. Het Australische leger beschermt Japanse militairen in de provincie Al Muthanna, die daar meehelpen aan de wederopbouw.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer