Rechtzaak van briefjes
Mocht moederbedrijf Ahold de omzet van zijn buitenlandse dochters volledig meetellen bij de concernomzet? Oftewel, in hoeverre had Ahold het voor het zeggen bij de dochterbedrijven?
Bij de beantwoording van deze vraag spelen briefwisselingen tussen moeder en dochters een belangrijke rol. Zogeheten control-letters bevestigen de zeggenschap van Ahold over de dochterondernemingen.Een tweede brief, de side-letter, ontkracht echter de eerste volledig. De accountant gaat na het zien van de eerste brief akkoord met het volledig optellen van de opbrengsten van de dochterondernemingen bij de concernomzet. De tweede brief houdt Ahold echter achter.
De rechtbank toonde maandag op scherm enkele voorbeelden. Op vrijwel alle brieven prijkt de handtekening van Michiel Meurs, in een enkel geval staat er ook een krabbel van Van der Hoeven. De voormalig topman probeert de verantwoordelijkheid van zich af te schuiven door te stellen dat hij niet alle getekende stukken daadwerkelijk las.
Voormalig president-commissaris Henny de Ruiter heeft echter bij de rechtbank verklaard dat Van der Hoeven de eindverantwoordelijke was. „Cees was duidelijk nummer een. Als hij iets niet wilde, gebeurde het ook niet.”
De getekende brieven komen in de loop van het proces ongetwijfeld terug: ze moeten de centrale vraag beantwoorden wie opdracht heeft gegeven voor deze constructie.