Duitse oppositie wil onderzoek naar geheime dienst
BERLIJN (ANP/DPA) – Het Duitse parlement gaat hoogstwaarschijnlijk een onderzoek beginnen naar beschuldigingen dat Duitse geheim agenten het Amerikaanse leger inlichtingen hebben verstrekt tijdens de invasie van Irak. Na de Linkspartij en De Groenen heeft ook de liberale FDP zich maandag uitgesproken voor een parlementaire enquête.
De steun van alle oppositiepartijen is vereist, omdat de regeringspartijen CDU/CSU en SPD niets van een onderzoek willen weten. De linkse en rechtse oppositiepartijen, die verschillende motieven hebben voor een enquîte, moeten het nog wel eens worden over de precieze onderzoeksopdracht.De leider van de FDP–fractie in de Bundestag, Wolfgang Gerhardt, zei maandag dat de vorige regeringscoalitie van SPD en De Groenen „politieke verantwoording" moet afleggen voor de Irak–affaire. Hij benadrukte dat het onderzoek niet is bedoeld om de inlichtingendienst BND in een kwaad daglicht te stellen.
De controlecommissie van het Duitse parlement publiceerde anderhalve week geleden een rapport waarin staat dat twee BND–agenten in Bagdad in 2003 inlichtingen hebben verstrekt aan het Amerikaanse leger. Maar de informatie zou voor de oorlogvoering niet van belang zijn geweest.
De oppositie neemt echter geen genoegen met de bevindingen van de parlementaire controlecommissie. In de Amerikaanse krant The New York Times stonden vorige week twee artikelen waarin staat dat de activiteiten van de Duitse geheim agenten veel verder reikten dat de Duitse regering wil toegeven.
Zo zouden de agenten een maand voor de Amerikaanse inval in Irak de hand hebben weten te leggen op de verdedigingsplannen van de voormalige Iraakse dictator Saddam Hussein. Duitsland zou die documenten hebben doorgespeeld naar het Amerikaanse leger.
Officieel keerde de vorige Duitse regering onder leiding van toenmalig bondskanselier Gerhard Schröder zich fel tegen de Irak–oorlog. Een parlementair onderzoek is mogelijk ook schadelijk voor toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer, de partij–icoon van De Groenen. Deze partij aarzelde aanvankelijk dan ook om een parlementair onderzoek in te stellen.