Enkele landen boycotten speurtocht naar H5N1
WAGENINGEN (ANP) - Enkele landen weigeren mee te werken aan het wereldwijde onderzoek naar de aanwezigheid van het vogelgriepvirus H5N1 in watervogels. De landen vrezen voor economische sancties wanneer de ziekte wordt aangetroffen, maakte de natuurorganisatie Wetlands International vrijdag bekend.
De internationale organisatie, die haar hoofdvestiging in Wageningen heeft, onderzoekt samen met het Franse Cirad in opdracht van de VN-voedsel- en landbouworganisatie FAO de verspreiding van het H5N1-virus onder watervogels. Tot nu toe hebben autoriteiten in Sudan, Turkije, Tunesië, Iran en Nigeria geweigerd mee te werken.De onwillige landen dwarsbomen het onderzoek op verschillende manieren en met wisselende smoesjes. Zo weigert het ene land de vereiste visa te verstrekken aan de onderzoekers, terwijl de andere regering hun de toegang tot de gebieden met de watervogels ontzegt. „Overheden zeggen dat hun eigen onderzoekers het werk wel alleen afkunnen of dat het onderzoek de watervogels zal verstoren”, aldus Wetlands International.
Volgens de organisatie zijn de landen simpelweg bang voor de consequenties van de onderzoeksresultaten: dat de vondst van het virus de export van kipproducten zal beperken of de toeristische industrie zal treffen.
Landen kunnen op dit moment niet gedwongen worden mee te werken aan het onderzoek. Wetlands International roept in zijn mededeling op tot internationale samenwerking. De organisatie hoopt dat de onwillige regeringen zullen bijdraaien en alsnog toestemming geven voor het onderzoek. Nu ontstaan er door de weigeringen „witte vlekken” op de kaart over de verspreiding van het ook voor mensen zeer gevaarlijke H5N1-virus.
Douaniers op de Nederlandse luchthavens hoeven niet bang te zijn dat ze door in beslag genomen verboden pluimveeproducten besmet raken met het vogelgriepvirus. De Voedsel en Waren Autoriteit maakte vrijdag bekend de kans op besmetting via die weg „verwaarloosbaar klein” te achten. Om de kans op insleep van het vogelgriepvirus via toeristen te verkleinen, mogen reizigers geen dierlijke producten zoals vlees, eieren en veren uit de besmette landen meebrengen. Doen ze dat toch, dan neemt de douane de spullen in beslag.
De douaniers hadden de inspectiedienst gevraagd of zij door deze maatregel risico liepen besmet te raken via de in beslag genomen producten. Omdat reizigers meestal bewerkte kipproducten bij zich hebben, acht het Bureau Risicobeoordeling van de dienst die kans zeer klein.