Economie

Zware straffen voor frauderende bestuurders in VS

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam gaat maandag de rechtszaak rond de boekhoudfraude bij Ahold van start. De zaak volgt op een aantal vergelijkbare strafzaken in de Verenigde Staten, waarin bestuurders werden veroordeeld tot lange straffen wegens boekhoudfraude. Hier volgt een overzicht.

3 March 2006 19:35Gewijzigd op 14 November 2020 03:31

WORLDCOM - De grote vis in deze strafzaak was Bernard Ebbers. Hij werd vorig jaar juli veroordeeld tot 25 jaar cel voor grootschalig geknoei in de boekhouding bij het telecombedrijf. Bewijzen waren er nauwelijks voorhanden. Ebbers maakte er een gewoonte van om al zijn zaken telefonisch af te doen. E-mail gebruikte hij niet. Hij kon toch worden veroordeeld omdat financieel directeur Scott Sullivan in ruil voor strafvermindering uit de school klapte. De rechtbank noemde Sullivan de architect van de fraude, maar de voormalige topman kwam weg met een gevangenisstraf van vijf jaar. Ebbers, die bij het horen van het vonnis zijn emoties niet de baas kon, heeft beroep aangetekend.ENRON - Dit energieconcern schokte in november 2001 de financiële wereld met de bekendmaking dat jarenlang verliezen waren verhuld in de boekhouding. Financieel directeur Andrew Fastow, op Wall Street beschouwd als het financiële genie bij Enron, werd veroordeeld tot tien jaar cel. Hij heeft beloofd met justitie mee te werken. De andere topmannen, Kenneth Lay en Jeffrey Skilling, moeten daarom ook vrezen dat zij voor lange tijd achter de tralies belanden. Lay was een grote sponsor van de presidentscampagne van George W. Bush in 2000.

TYCO - Dit was de sappigste zaak die bij de Amerikaanse justitie belandde. De bestuurders Dennis Kozlowski en Mark Swarz bleken de kas van het bedrijf te gebruiken voor privédoeleinden. Zo financierde Kozlowski onder meer een duur feestje voor zijn vrouw op Sardinië. In totaal onttrok het duo ongeveer 600 miljoen dollar aan de onderneming. Beiden kregen vorig jaar een straf van 25 jaar.

ADELPHIA - John Rigas en zijn zoon Timothy zorgden ervoor dat dit relatief onbekende Amerikaanse kabelbedrijf wereldnieuws werd. Zij plunderden de bedrijfskas ten koste van andere aandeelhouders. Het ging daarbij om miljarden dollars. John moest vorig jaar voor vijftien jaar de gevangenis in, Timothy kreeg twintig jaar.

AHOLD - De straffen voor Cees van der Hoeven en consorten vallen waarschijnlijk veel lager uit, als ze al moeten boeten. In Nederland is justitie na de IRT-affaire huiverig geworden voor het gebruiken van een kroongetuige. De methode-Sullivan of de methode-Fastow is daardoor niet denkbaar voor financieel bestuurder Meurs.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer