Opinie

Bijzondere week

We staan aan de vooravond van een bijzondere week. Om drie redenen. En ze hebben met elkaar te maken. Allereerst vanwege het feit dat het in ons land nog altijd mogelijk is om op de eerste dag van de week te rusten van het dagelijks werk en naar de kerk te gaan. Laten we niet vergeten dat er op deze wereld nog altijd miljoenen christenen zijn die dit voorrecht missen. Op zondag ongestoord naar de kerk kunnen, is niet gewoon.

3 March 2006 19:22Gewijzigd op 14 November 2020 03:31

Het tweede wat de komende week bijzonder maakt is dat voor dinsdag de gemeenteraadsverkiezingen gepland staan. Burgers in het hele land zijn opgeroepen dan hun stem uit te brengen. De uitslag is bepalend voor het lokale bestuur voor de komende vier jaar.Dat gaat niet alleen over de hoogte van gemeentelijke belastingen, huisvestingsbeleid, jeugdzaken en dergelijke. In de achterliggende jaren is gebleken dat als gevolg van deregulering steeds meer principieel gevoelige kwesties door gemeentebesturen worden geregeld. Sprekend voorbeeld is de beslissingsbevoegdheid van de lokale overheid op het terrein van de zondagopenstelling van winkels.

Ten derde staat -gelukkig nog steeds- in veel agenda’s dat woensdag de biddag voor gewas en arbeid is. Ook al zijn er regio’s die deze dag later houden, in veel plaatsen gaan de kerkdeuren open om voor het nieuwe seizoen Gods zegen te vragen over al ons doen en laten.

Positief daarbij is dat in meer gemeenten dan enkele tientallen jaren geleden de diensten ook overdag worden gehouden, waardoor er een signaal naar de samenleving uitgaat. De wereld mag en moet zien dat christenen zich speciaal afzonderen omdat zij niet buiten de hulp en genade van de Heere kunnen, ook niet voor hun dagelijkse arbeid.

Een verkiezingsdag die ingesloten ligt tussen twee dagen van kerkgang, van gebed om Gods hulp. De hervormde theoloog Van Ruler zei ooit: „Politiek is een heilige zaak.” Wanneer dat besef leeft, is gebed voor en gebed na de verkiezingen onmisbaar.

In de praktijk blijkt politiek vaak oorlog te zijn tussen botsende belangen en personen. Dat gaat zelfs de christelijke groepen en politici niet voorbij. Uitsluitend ten behoeve van het eigen partijbelang worden soms de minpunten van de ander beklemtoond. Het komt zelfs voor dat lokale politici die ’s zondags onder dezelfde prediking in hetzelfde kerkgebouw zitten, in de raadzaal met elkaar de degens kruisen - uitsluitend om het profiel van de eigen partij beter neer te zetten.

Dat is niet de weg die de Bijbel ons wijst. Politiek is een heilige zaak. Dat betekent dat het om hogere belangen moet gaan, of beter: om het hoogste belang. De overheid is Gods dienares. Zij moet gericht zijn op Zijn eer, die gestalte krijgt in het onderhouden van Zijn geboden. Daar wordt de samenleving ook beter van. Wanneer dat doel christenpolitici voor ogen staat, verstilt de onderlinge strijd.

Zo politiek bedrijven dat het een heilige zaak is, is een onmogelijke opgave. Geen staatsman is het gelukt dat in praktijk te brengen. Elke politicus maakt in de gebrokenheid van dit zondige bestaan vuile handen. Daarom is het gebed thuis en in de kerk zo nodig. Gebed om vergeving van schuld; gebed om kracht en wijsheid.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer