Binnenland

„Een vrouw is meer waard dan 35 euro”

Naam: Ineke Stouthart van Vliet
Leeftijd: 56 jaar
Partij: ChristenUnie
Ervaring: vijf jaar
Gemeente: Woerden
Samenstelling raad: CDA 9, VVD 5, PvdA 4, GroenLinks 2, D66 2, SGP 2, CU 2, Woerden 2006 1,
Inwonersbelangen 2

J. Visscher
3 March 2006 11:40Gewijzigd op 14 November 2020 03:31
WOERDEN – ChristenUnieraadslid Ineke Stouthart van Vliet: „Ik kies voor de vrijheid van godsdienst. Ik ben erg pro Israël. Een synagoge zou ik hier zeker willen toelaten. Dan kan ik het niet maken om dwars te liggen bij de komst van een moskee.” Foto R
WOERDEN – ChristenUnieraadslid Ineke Stouthart van Vliet: „Ik kies voor de vrijheid van godsdienst. Ik ben erg pro Israël. Een synagoge zou ik hier zeker willen toelaten. Dan kan ik het niet maken om dwars te liggen bij de komst van een moskee.” Foto R

WOERDEN - Ze voelt er niets voor om collega-raadsleden „om de oren te slaan met Bijbelteksten.” Liever wil ze door haar levenswijze blijk geven van haar christelijke geloofsovertuiging. CU-raadslid Ineke Stouthart-van Vliet: „Ik vind het bedillerig om van gemeentewege mensen te verbieden op zondag te zwemmen.” Hartje centrum, op steenworp afstand van het monumentale kasteel van Woerden, runt Ineke samen met haar man al zo’n 35 jaar een drogisterij. Tegenover klanten verheelt ze haar christelijke opvattingen niet. „Mensen weten dat ik niet wil dat er in onze winkel wordt gevloekt”, vertelt het CU-raadslid in de woonkamer boven de drogisterij. „Sommigen gebruiken het woord ”Jezus” als stopwoord. Dan zegt ik erachteraan: „leeft.” Dan krijg je dus: „Jezus leeft.” Je ziet de mensen schrikken.”

In de raadszaal ziet Stouthart lang niet altijd de mogelijkheid om een expliciet Bijbels getuigenis te geven. „Het gaat in de raadszaal niet zo vaak over principiële zaken, maar veel meer over zakelijke, technische kwesties. Daar komt bij dat ik raadsleden niet met Bijbelteksten om de oren wil slaan. Ik denk dat mijn overtuiging vooral moet blijken uit mijn levenswijze. Ik zal in de raad zaken die me tegenstaan niet als zonde benoemen. Ik vind dat heel moeilijk. Wie bepaalt precies wat zonde is? En wie is er zonder zonde?”

Het CU-raadslid twijfelt over het al dan niet van gemeentewege groen licht geven voor activiteiten op zondag. „Ik ben vierkant tegen winkels open op zondag. Die ontwikkeling vind ik een stap te ver. Anders ligt het bij de openstelling van een zwembad op zondag. Moet je gezinnen dat verbieden? Ik vind zo’n verbod te dwingend, te bedillerig. Ik zou willen dat iedereen in Woerden twee keer op zondag naar de kerk gaat. En na die tijd napraat over de preek, niet over de hoedjes natuurlijk. Maar feit is dat de samenleving anders in elkaar zit.”

Mocht er een aanvraag voor nog een moskee in Woerden komen, dan zal Stouthart voorstemmen. „We hebben er al een, en ik ben blij dat de buurt het voor elkaar heeft gekregen dat de gebeden niet over straat worden afgeroepen. Duidelijk is dat ik in mijn hart faliekant tegen het islamitische geloof ben. Maar ik kies voor de vrijheid van godsdienst. Ik ben erg pro-Israël. Een synagoge zou ik hier zeker willen toelaten. Dan kan ik het niet maken om dwars te liggen bij de komst van een moskee.”

Bij sommige dossiers heeft de CU in Woerden sterk de nadruk gelegd op christelijke uitgangspunten, zegt Stouthart. Voorbeeld is het prostitutiebeleid. „In Woerden zat een bordeel op een industrieterrein. Dat werd gedoogd. Met de legalisering van de prostitutie kreeg dat bordeel een legaal karakter. Dat ging ons aan het hart. We hebben onze stem laten horen, hoewel je weet dat je zo’n bordeel volgens wettelijke regels toestemming tot vestiging moet geven. Toch moet je dan een principieel geluid laten horen. Onze fractievoorzitter zei: „Een vrouw is meer waard dan 35 euro.”

In de raad is er bij seculiere partijen begrip voor de lijn van de CU. „Men doet zeker niet lacherig en verwacht van ons ook niet anders dan zo’n visie.”

Als pijnlijk ervoer Stouthart de afschaffing van het ambtsgebed in de Woerdense gemeenteraad. „Raadswerk is een belangrijke taak. Daar past hulp aan God vragen bij. De meerderheid van de raad denkt daar echter anders over. Zelfs van de negen CDA-raadsleden ervoeren we geen enkele steun voor ons pleidooi voor handhaving van het ambtsgebied.” Sinds de afschaffing van het ambtsgebed organiseren CU en SGP voorafgaand aan iedere raadsvergadering samen een kwartier van Bijbellezing en gebed. „Dat vinden we heel fijn en belangrijk.”

Over de verhoudingen met de SGP, waarmee een horizontale lijstverbinding bestaat, is Stouthart goed te spreken. „We kunnen het goed met elkaar vinden.” Op het feit dat de CU in de raad een vrouw heeft afgevaardigd, is vanuit SGP-hoek „totaal geen commentaar” gekomen.

Een samengaan van beide partijen ziet ze nog niet gebeuren. „ChristenUnie en SGP hebben ieder hun eigen achterban. Hou daar rekening mee. Ik kan me wel voorstellen dat SGP’ers die tegen deelname van de vrouw zijn, het niet prettig vinden dat hun partij samengaat met de CU. Daar komt bij dat de CU net een fusieproces achter de rug heeft.”

Dit is de vijfde aflevering van een serie interviews waarin raadsleden van ChristenUnie en SGP terugblikken op hun ervaringen tijdens de afgelopen raadsperiode. Morgen het laatste deel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer