Heftige discussies over Rotterdam Code
ROTTERDAM (ANP) – De Rotterdamse burgerschapscode heeft donderdag in de Rotterdamse gemeenteraad geleid tot soms heftige discussies.
De code met zeven gedragsregels voor de inwoners van de havenstad werd 19 januari tijdens een raadsvergadering buiten de raad om aan de pers gepresenteerd. Deze presentatie is bij veel raadsleden in het verkeerde keelgat geschoten. „Hij is uit de lucht komen vallen. We zijn als raad buitenspel gezet", luidde de kritiek.Urenlang besteedde de gemeenteraad donderdag aandacht aan de code, tijdens de laatste vergadering van de huidige raad. De burgerschapscode kreeg vooral landelijke belangstelling toen minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) kort na de presentatie ervandoor ging met een regel uit de code: spreek Nederlands met elkaar in het openbaar.
O. Kaya, fractieleider van GroenLinks in Rotterdam, noemde de code „een uiting van geestelijke armoede". „Nederlands spreken is keihard nodig, maar we zitten toch niet te wachten op toestanden als in Turkije waar de Koerden hun taal niet meer mogen spreken", aldus Kaya.
Volgens de ChristenUnie–SGP moet het in een burgerschapscode vooral gaan om inlevingsvermogen met onderwerpen als voordringen, asociaal weggedrag, vloeken en bewust kwetsen. „Ook in deze gemeenteraad ontbreekt dat inlevingsvermogen, als ik kijk hoeveel er wordt afgevloekt", aldus fractievoorzitter A. Vlaardingerbroek. Het hardst in zijn kritiek was SP–voorman Th. Cornelissen. Hij noemde de code betuttelend, koloniaal. Van hem mocht de code de prullenbak in.
Coalitiepartij het CDA wilde graag dat het woord code niet meer zou worden gebruikt en vervangen moest worden door appel, een maatschappelijk appel gebaseerd op eerder vastgestelde stadsregels. De PvdA had weer een andere naam: een burgerschapscharter, die gebaseerd moet zijn op de uitkomsten van de islamdebatten die in 2005 in Rotterdam plaatsvonden.
Het college beschouwt de code als een van de bouwstenen voor het komende integratiebeleid van de gemeente Rotterdam. Volgens het stadsbestuur is nieuw beleid op dit gebied in voorbereiding, inclusief subsidievoorwaarden voor organisaties die niet werken volgens de gedragsregels uit de code. Medio 2006 komen de plannen in de raad.