Justitie strijdt tegen onwelriekende bloembollen
AMSTERDAM (ANP) – Jaarlijks voelen duizenden toeristen zich weer bedrogen, als ze op de Amsterdamse bloemenmarkt een zakje bloembollen hebben gekocht.
„Als ze thuis merken dat ze belazerd zijn, kunnen ze daar niks meer aan doen", zei officier van justitie J. van Leijen donderdag voor de rechtbank in Amsterdam. „Sommige bloembollenhandelaren laten een slechte indruk achter van Amsterdam".Elk jaar brengen acht miljoen buitenlandse toeristen een bezoek aan de hoofdstad. Ongeveer één miljoen van hen gaat naar de bloemenmarkt, een sinds 1862 bestaande toeristische trekpleister op de Singel waar marktkooplieden behalve bloembollen en bloemen ook souvenirs en prullaria verkopen.
Keer op keer merkt de Algemene Inspectiedienst dat een paar handelaren in het voorjaar oude en verrotte bollen verkopen. Die trend begon volgens Van Leijen na 1997, toen het verbod op de verkoop van bloembollen in die tijd van het jaar werd opgeheven.
Het is niet alleen slecht voor het imago van Amsterdam, maar ook voor het aanzien van de bloembollenbranche. Van Leijen: „Enkele handelaren ondermijnen de status van de Nederlandse tulp als exportproduct". In mei vorig jaar greep de inspectiedienst drie handelaren in de kraag die tienduizenden bloembollen van inferieure kwaliteit verkochten.
De politierechter boog zich donderdag over de zaak, en zag genoeg bewijzen dat ze bloembollen aan de man brachten die „verrot, ingedroogd en beschimmeld waren en een onwelriekende geur hadden". Ook foto’s behoorden tot de bewijsstukken. „Je kunt zien dat de bloembollen niet goed meer zijn. Aan de buitenkant zit er schimmel op". Sommige gefotografeerde bollen waren doormidden gesneden. „Die zijn duidelijk vuil van binnen".
In de strafzaak had justitie ook experts in het bollenvak geraadpleegd. In mei mogen bloembollen niet meer worden verkocht, bleek uit de verklaringen van deskundigen. „Als je ze dan in de grond stopt, komt er niks meer uit", aldus de politierechter. Eigenlijk is de verkoop van bol– en knolgewassen na de kerstdagen al taboe. De kwaliteit gaat dan snel achteruit.
De opgelegde boete van 5000 euro moet een handelaar op de bloemenmarkt afschrikken voortaan nog ondeugdelijke bloembollen te verkopen. In een latere zaak wil justitie nog proberen de winst te vorderen die de kooplieden met de verkoop van slechte bollen hebben gemaakt. Het moet maar eens afgelopen zijn met deze praktijken, stelt Van Leijen. „Elk jaar constateren we dat sommige handelaren bloembollen verkopen die niet aan de minimum kwaliteitseisen voldoen. Helaas passen ze hun gedrag niet aan".