Binnenland

Aanpak hennepteelt Utrecht succesvol

UTRECHT (ANP) – Acht partijen die vorig jaar in Utrecht een convenant sloten om de thuisteelt van hennep aan te pakken, hebben afgelopen jaar 33.000 planten en 260 kilo gedroogde toppen van de planten in beslag genomen.

2 March 2006 16:30Gewijzigd op 14 November 2020 03:31

De straatwaarde daarvan is vijf miljoen euro, liet de gemeente Utrecht donderdag weten.In het convenant, dat vorig jaar februari werd gesloten, besloten de partijen samen op jacht te gaan naar de illegale plantages. Het gaat om de politie, het openbaar ministerie, de Belastingdienst, de in Utrecht werkzame woningcorporaties, Eneco Energie, uitkeringsinstantie UWV, de Sociale Verzekeringsbank en de gemeente Utrecht.

De politie kreeg in 2005 driehonderd tips binnen over kwekerijen. Er werden 283 panden gecontroleerd. In 149 gevallen werd er bij een inval hennep aangetroffen. Er werden 111 kwekerijen gevonden die in bedrijf waren en 38 plantages waar al was geoogst. Bij 134 gecontroleerde panden werden weliswaar geen kwekerijen gevonden maar waren wel vaak sporen van ontmantelde installaties aanwezig.

Eneco Energie bracht het afgelopen jaar, inclusief de boetes, voor 0,5 miljoen euro aan illegaal afgetapte stroom in rekening. De woningcorporaties beëindigden 51 huurovereenkomsten na de vondst van kwekerijen in hun panden. In dertig gevallen werd de overeenkomst op last van de rechter ontbonden, in 21 gevallen gebeurde dat vrijwillig. Op dit moment lopen er nog vijftien procedures voor uitzetting.

Uitkeringsinstanties vorderden in 57 gevallen van uitkeringsfraude 400.000 euro terug. In de 39 gevallen waarin de uitkeringsfraude groter was dan 6000 euro hebben de instanties aangifte gedaan. De Belastingdienst maakt momenteel een berekening van de genoten inkomsten van de plantages en verwerkt dat in belastingaanslagen.

Naar aanleiding van rechtszaken die in 2005 door het OM werden aangebracht in verband met de ontdekte zaken, kregen hennepkwekers in totaal 1866 dagen aan (voorwaardelijke) vrijheidsstraf, 6813 uur (voorwaardelijke) werkstraf en 5861 euro aan geldboetes. Ook heeft het OM voor 267.000 euro aan winst uit criminele activiteiten teruggevorderd.

Door het succes van de aanpak wordt het convenant uitgebreid met de tien grootste particuliere verhuurorganisaties in de stad. Volgens de initiatiefnemers is Utrecht de eerste gemeente in Nederland waar de particuliere verhuursector meedoet aan de aanpak van thuisteelt. Wanneer er plantages in een woning van een van deze organisaties worden gevonden, worden net als bij de woningcorporaties huurovereenkomsten ontbonden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer