„Elburger mag weer trots zijn op gemeente”
ELBURG - Burgemeester H. Visser (ChristenUnie) van Elburg zegt „buitengewoon gelukkig” te zijn dat zijn gemeente heel goed uit de bus komt in een onderzoek van weekblad Elsevier. „Ik hoop dat de Elburgers nu ook eens trots zullen zijn op hun gemeente.”
Elsevier liet gisteren weten dat van alle Nederlandse gemeenten alleen Rotterdam, Elburg en Rheden er de afgelopen vier jaar in geslaagd zijn de situatie op het gebied van veiligheid, economische prestaties en lokale lasten sterk te verbeteren.„Hier had ik niet van durven dromen”, zegt Visser. „Het is een enorme opsteker die we op dit moment goed kunnen gebruiken.”
Elburgs eerste burger noemt in dit verband de verwijten en verdachtmakingen binnen de lokale politiek die het afgelopen jaar weer de kop opstaken.
De kersverse CDA-burgemeester D. van der Borg van de gemeente Graafstroom -gisteren begonnen- vindt het nog „te prematuur” nu al te reageren op het onderzoek van Elsevier. In zijn gemeente zou zich volgens het onderzoek een „sterke verslechtering” van de situatie hebben voorgedaan. „Ik zou me graag eerst wat verder willen verdiepen in het onderzoek. Het is lastig om aan de uitkomsten ervan nu al conclusies voor Graafstroom te verbinden.”
Net als Graafstroom krijgt ook Liesveld geen hoog rapportcijfer. SGP-burgemeester Gert-Jan Kats is „ontzettend benieuwd” waarop Elsevier zijn conclusies baseert. „Bij eerdere onderzoeken, ook van Elsevier, blijkt dat er vaak conclusies voor een gemeente worden getrokken op basis van informatie die geldt voor een veel grotere regio. Dat kan hier ook heel goed het geval zijn geweest.”
Vorig jaar was volgens Kats juist het beste jaar ooit wat betreft de misdaadcijfers. „Die conclusie van Elsevier moet dus onjuist zijn, evenals die over de economische situatie. In de afgelopen vier jaar is er op economisch terrein veel gebeurd. Er is een nieuw winkelcentrum geopend, er zijn nieuwe bedrijven gekomen op het industrieterrein. Bovendien is er in Liesveld een niet meer dan gemiddelde leegstand. Bij mijn kennismakingsronde langs de ondernemingen ben ik juist erg veel groei en innovatie tegengekomen.”
Kats kan zich het oordeel over de woonlasten wél voorstellen. „In de afgelopen vier jaar is er een forse inhaalslag gepleegd met de aanleg van riolering in ons buitengebied. Dat heeft de lasten wel eens meer dan gemiddeld kunnen laten stijgen.”
Behalve Liesveld en Graafstroom kregen ook Smallingerland, Dinkelland, Wierden, Hattem, Noorder-Koggenland, Wormerland, Jacobswoude, Leiderdorp, Wassenaar, Baarle-Nassau, Lith, Maasdonk, Mill en Sint Hubert, Kessel, Nederweert en Roggel en Neer een onvoldoende.
Elsevier, dat het onderzoek deed in het kader van de komende gemeenteraadsverkiezingen, vergeleek de ontwikkelingen in de gemeenten aan de hand van drie criteria. Er werd gekeken naar het ophelderingspercentage van veelvoorkomende misdrijven, de economische prestaties en de woonlasten.
In de meeste gemeenten is de situatie volgens het Elsevier-onderzoek licht verbeterd of licht verslechterd. Zo ging Den Haag er een stukje op vooruit terwijl Utrecht een stapje terug deed.