Binnenland

Steden nemen drop-outs in de tang

ROTTERDAM - Rotterdam gaat jongeren die op het verkeerde pad zijn geraakt hard aanpakken. Ze worden twee jaar lang heropgevoed en klaargestoomd voor een baan. Ook Amsterdam wil zich inzetten voor jongeren.

Van onze correspondent
2 March 2006 11:17Gewijzigd op 14 November 2020 03:31

De Rotterdamse onderwijswethouder L. Geluk (CDA) presenteerde donderdag zijn plan ”Campus Nieuwe Kans Rotterdam” in aanwezigheid van onder anderen oud-premier Lubbers.Volgens Geluk verlaat elk jaar 25 procent van de Rotterdamse jongeren zonder diploma de school. Een deel van hen vindt zelf de weg terug naar opleiding en werk, maar een harde kern blijft voortijdig schoolverlater en werkloze jongere. Geluk: „Zij worden niet of onvoldoende bereikt met bestaande initiatieven, maatregelen of voorzieningen. Vaak belanden zij in de criminaliteit.”

Campus moet jaarlijks plaats bieden aan duizend jongeren. Twee jaar lang gaan ze in een streng heropvoedingstraject. Daarna krijgen ze een opleiding op mbo-niveau met garantie op een betaalde baan. „Je leert, of je werkt. Meer smaken zijn er niet”, zegt Geluk.

Een deel van de zogeheten drop-outs doet vrijwillig mee, schat de wethouder in. Een ander deel zal meedoen omdat het gekort wordt op de bijstandsuitkering. Voor de overigen heeft hij een strak regime in petto. Geluk hoopt dat de op stapel staande wetgeving daarvoor voldoende mogelijkheid biedt, zoals de verlengde leerwerkplicht tot 23 jaar. Voor ’thuiszitters’ tot 23 jaar gaat een meldingsplicht gelden, waarbij ze ertoe worden verplicht aan de gemeente uit te leggen hoe ze de dag doorbrengen. Jongeren van 18 tot 23 jaar die niet werken en geen startkwalificatie hebben, kunnen verplicht in een leerwerktraject worden geplaatst.

De kosten van het CDA-plan bedragen 40 miljoen euro per jaar. Geluk: „De maatschappelijke effecten zijn vele malen hoger dan de kosten. Deze jongeren kunnen dan zelfstandig functioneren in de samenleving, vrij van criminaliteit en onafhankelijk van uitkeringen. Dat betekent een aanzienlijke ontlasting van de sociale voorzieningen en van politie en justitie.”

Ook in Amsterdam wordt volop gesproken over het bieden van kansen aan jongeren. De zeven stadsdelen in Amsterdam-West overhandigden gisteren aan burgemeester Cohen het rapport ”Jongeren leven in Amsterdam-West”

Stadsdeelsecretaris R. Prins van Bos en Lommer voorspelde dat 63.000 jongeren uit de wijken de komende tien jaar op de arbeids-, woning- of vrijetijdsmarkt terechtkomt. „Op dit moment hebben zij daartoe echter nog veel te weinig toegang.”

Net als in de rest van de hoofdstad is er in de westelijke delen veel schooluitval en werkloosheid en kunnen jongeren moeilijk aan een woning komen. De problemen in West liggen volgens Prins nog iets gecompliceerder, omdat hier relatief veel allochtonen wonen en in deze buurten de grootste concentratie armoede zit.

De zeven bestuurders presenteerden vernieuwende plannen zoals het omzetten van vriendendiensten door veelal allochtone meisjes in ondernemerschap. De nu vaak vrijwillig uitgevoerde kappersdiensten, catering of hulp bij het invullen van formulieren moet met behulp van een speciale startersbeurs voor jonge vrouwen worden omgezet in ondernemerschap. Ook stellen ze voor jongeren zelf woningen te laten bouwen. Nu komen de bouwvakkers nog te vaak uit Friesland of Polen, oordeelden de initiatiefnemers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer