Saddam verdedigt wraakactie op Dujail
BAGDAD - Het proces tegen Saddam Hussein en zeven andere kopstukken van zijn vroegere regime is woensdag voortgezet. In een zitting waarin de verdachten zich opvallend rustig hielden, nam de Iraakse oud-president de verantwoordelijkheid op zich voor een wraakactie in 1982 na een mislukte aanslag op zijn leven.
De aanklagers besloten woensdagenkele voormalige regeringsfunctionarissen aan het woord te laten, in een poging aan te tonen dat Saddam en de andere hooggeplaatsten leiding hebben gegeven aan de arrestatie, marteling en executie van inwoners van Dujail nadat daar een mislukte aanslag op Saddam was gepleegd. De vergeldingsactie waarvoor de acht terechtstaan, kostte aan 148 mensen het leven.Saddam zei woensdag in de rechtbank dat hij inderdaad de opdracht heeft gegeven om de sjiieten die uiteindelijk geëxecuteerd zouden worden te berechten en om hun land te confisqueren. Daarmee heeft Saddam naar eigen zeggen geen misdaad begaan, omdat het niet meer dan normaal is dat mensen worden vervolgd die het vuur hebben geopend op een staatshoofd.
Saddam verzocht de rechter tevens alleen hemzelf te berechten en de andere verdachten te laten gaan, omdat zij bij voorbaat niet schuldig kunnen zijn, daar ze slechts de bevelen van Saddam hebben opgevolgd. „Ik ben Saddam Hussein. En destijds was ik aan de macht. Het is niet mijn gewoonte om iemand anders met de verantwoordelijkheden op te zadelen.”
De advocaten van Saddam en de andere verdachten waren woensdag, net als dinsdag, in de rechtszaal aanwezig. Dinsdag verwierp rechter Raouf Abdel-Rahman hun bezwaar tegen zijn aanstelling. De advocaten vinden dat Abdel-Rahman vanwege vroegere aanvaringen met Saddams regime niet als onpartijdig kan worden beschouwd en hebben de zittingen een tijdlang geboycot om zijn wraking te eisen.
Ze hebben gezegd beroep te zullen aantekenen tegen de afwijzing van hun bezwaren, maar lijken zich voorlopig neer te leggen bij de orde die Abdel-Rahman in de rechtszaal heeft weten te scheppen.
Het proces van Saddam en zijn veronderstelde trawanten werd woensdag verdaagd tot 12 maart.