Vakorganisatie CNV zoekt naar plezier in het werk
KAMPEN - Vakorganisatie CNV zoekt naar manieren om haar jaarthema ”Plezier in het werk” vorm te geven. Voor de vakbond is dit een nieuw terrein. „We hebben nog geen gereedschapskist”, aldus voorzitter
R. Paas. Toch blijft hij zich ten doel stellen de werkvreugde van zijn leden te verhogen. Kerken kunnen ook hun steentje bijdragen. Paas sprak woensdag tijdens een studiemiddag op de Theologische Universiteit Kampen (ThUK) over het thema ”Breng spirit in je werk! Hoe doe ik dat?”
Hoewel CBS-cijfers jaar op jaar laten zien dat negen van de tien werknemers plezier hebben in hun werk, constateert Paas dat de arbeidsvreugde onder druk staat. „Het overwerk neemt toe, werknemers zijn de dupe van kostenreducties en eigen verantwoordelijkheid wordt de kop ingedrukt. Daardoor is werk voor velen een bron van frustratie.”
Uit CNV-onderzoek blijkt de overgrote meerderheid van de ondervraagden graag een maatschappelijke bijdrage te willen leveren. „We zijn geen loonslaven, we willen trots zijn op ons werk.” Paas merkt dat sommige leden zelfs op zoek gaan naar uitdagende hobby’s om zo hun ei kwijt te kunnen.
Om die reden heeft de CNV dit jaar gekozen voor het thema ”Plezier in het werk”. „Mensen associëren een vakbond met stakingen en problemen. Traditioneel ligt onze kracht ook bij onderwerpen zoals werk- en inkomenszekerheid. We moeten ons echter niet alleen met problemen bezighouden, dat leidt alleen maar tot verzuring. Daarom zetten wij ons in voor voorwaarden van plezier, maar onze gereedschapskist is nog niet zo vol. Dit zijn geen onderwerpen voor de CAO-tafel, maar voor een gesprek tussen werkgever en werknemer.”
Toch blijft Paas zoeken naar mogelijkheden om werkplezier onder de aandacht te brengen. Zo hekelt hij de controlezucht binnen bedrijven. „Weg met de checklists en vastgestelde doelen. Dat is de dood in de pot. Voor bijvoorbeeld verpleegsters, maar ook voor onderwijzers. Zelfs de accountant, normaal gesproken niet vies van controles, raakt zijn plezier kwijt. Hij begint met zijn werk op bladzijde 1 en stopt op bladzijde 100. Dan is zijn opdracht klaar en begint hij aan het volgende boek.”
Een werkgever moet ook meer aandacht besteden aan de privésituatie van zijn personeel. „Als een vrouw een baby verwacht, kan haar baas dat gegeven niet isoleren tot een persoonlijke kwestie.”
Een simpel schouderklopje kan de arbeidsvreugde al vergroten. „Mensen zijn gevoelig voor kleine dingen.” Overigens geldt dat ook omgekeerd. „Door slecht communiceren kan plezier, en daarmee loyaliteit, razendsnel verdwijnen.”
Paas doet ook een oproep aan de kerken. „Wat zijn de kerken stil. We spreken te gemakkelijk over het zweet des aanschijns. Thema’s als kinderen en gezondheid houden kerkgangers bezig, maar dat geldt zeker ook een thema als werk. Daaraan mag vanaf de kansel best aandacht worden besteed. Geef arbeid een plek in de kerkdienst, zodat het relevantie heeft voor de rest van de week.”