Buitenland

Rusland wil meer kernreactoren

MOSKOU (AP) - Het Russische staatsconsortium Rosenergoatom bereidt plannen voor om twee kernreactoren per jaar te bouwen, zodat over 24 jaar in een kwart van de energiebehoefte van Rusland wordt voorzien door kerncentrales.

1 March 2006 11:59Gewijzigd op 14 November 2020 03:31

Dat heeft het hoofd van het consortium, Stanislav Antipov, dinsdag gezegd. Rusland beschikt nu over 31 reactoren in tien kerncentrales, die samen 16 tot 17 procent van de elektriciteit opwekken. Antipov zei dat het kabinet in maart of april een federaal programma zal bespreken om dit op te voeren tot 25 procent. Er is voldoende technologisch vermogen aanwezig en het benodigde geld moet komen uit de eigen middelen van Rosenergoatom, van de overheid en van particuliere investeerders. Antipov noemde als geïnteresseerde het aardgasbedrijf Gazprom, dat daardoor meer aardgas zou kunnen exporteren. „Het is zeer voordelig voor de staat”, zei Antipov.Het kost Rosenergoatom vijf jaar om een kernreactor te voltooien en het bedrijf zou aan tien tegelijk moeten bouwen om er twee per jaar te kunnen opleveren, zei Antipov. Sergej Kirijenko van het Federale Nucleaire Agentschap zei onlangs dat Rusland veertig nieuwe kernreactoren moet bouwen om het aandeel van kernenergie in de elektriciteitsproductie op te schroeven tot 25 procent.

De technisch directeur van Rosenergoatom, Nikolaj Sorokin, zei dat Rusland doorgaat met het verlengen van de economische levensduur van bestaande reactoren, die zijn ontworpen voor een bedrijfstijd van dertig jaar. Negen rectoren zijn inmiddels zodanig opgeknapt dat ze nog ten minste vijftien jaar mee kunnen. Het renovatieproject betreft ook alle elf RBMK-reactoren, hetzelfde type dat in 1986 explodeerde in Tsjernobyl in Oekraïne. De laatste RBMK-reactor moet tot 2036 kunnen blijven draaien, zei Sorokin.

Rosenergoatom heeft volgens Antipov ook plannen liggen om zes of zeven drijvende kernreactoren in te zetten om het uitgestrekte poolgebied van Rusland van elektriciteit te voorzien. De eerste drijvende reactor moet over drie jaar te water worden gelaten, zei Antipov.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer