Binnenland

Mink K. ondervraagd over moord en afpersing Endstra

RIJSWIJK (ANP) - ’Topcrimineel’ Mink K. is in het huis van bewaring in Scheveningen als getuige ondervraagd over de liquidatie en afpersing van vastgoedhandelaar Willem Endstra. Over de afpersingszaak die momenteel tegen Willem Holleeder loopt is niet gesproken, meldt K. in een schriftelijk interview met het ANP.

Sander Kuypers
1 March 2006 10:05Gewijzigd op 14 November 2020 03:31

Ook tijdens zijn gesprek vorig jaar in de gevangenis in Heerhugowaard met Holleeder kwam dit onderwerp volgens hem niet anders dan zijdelings ter sprake. Holleeder en zijn vermoedelijke kompanen werden op 30 januari gearresteerd op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie, die mensen zou hebben afgeperst en bedreigd. Een van de slachtoffers was volgens justitie vastgoedhandelaar Willem Endstra, die in mei 2004 in Amsterdam-Zuid werd doodgeschoten.Mink K. werd eind jaren negentig veroordeeld wegens zijn bemoeienis met een grote verzameling wapens die was gevonden in een Amsterdamse flat. Volgens K. denkt de politie dat hij informatie in de onderzoeken over Endstra kan verschaffen, omdat het gaat over „een kring van personen die ik op enigerlei wijze wel ken”. Over geruchten dat hij zelf bij afpersingen betrokken zou zijn, antwoordt K.: „Deze geruchten zijn mij niet bekend. Ik kan me daartegen ook niet verdedigen. Afpersing is iets voor mensen die hun eigen geld niet kunnen verdienen en dat moeten afpakken van anderen. Daar heb ik geen last van. Ik kan gelukkig mijn eigen geld verdienen”.

De advocate van K., A. van der Plas, benadrukt dat de rechercheurs haar cliënt tijdens de verhoren niets hebben gevraagd over de drie miljoen euro die K. volgens bekenden van Endstra in meerdere tassen zou hebben afgeleverd op het kantoor van de vermoorde vastgoedhandelaar. Mink K. ontkent overigens dat dit is gebeurd, in ieder geval niet bij zijn weten. Van der Plas: „Kennelijk neemt de politie dit verhaal niet serieus en onderzoekt ze het daarom niet eens”.

K. sluit toch niet uit dat hij ooit zelf verdachte wordt in de onderzoeken naar Endstra. „Ik kan gezien eerdere ontwikkelingen niets uitsluiten. Misschien komen ze me ook nog wel eens ophalen voorde moord op Bonifatius”.

Het is voor het eerst dat Mink K. zelf iets vertelt over een aantal gebeurtenissen en geruchten rond zijn persoon. Recent kwam er nog gevoelige informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) over hem op straat te liggen. Geen toeval, meent hij. K. is ervan overtuigd dat politie en justitie hem bewust zo veel mogelijk willen beschadigen.

In de uitgelekte stukken stond dat de voorganger van de inlichtingendienst, de BVD, in 1998 en 1999 een onderzoek deed naar de vermeende criminele groep van K. Twee informanten meldden dat zijn organisatie een aantal hoge ambtenaren van politie en justitie had omgekocht. Ook zouden Mink K. en de zijnen achter een reeks liquidaties zitten die werden uitgevoerd met wapens die de politie in beslag had genomen en die voor dit doel werden ’uitgeleend’.

Tijdens dat onderzoek stuitte de BVD naar eigen zeggen ook op zijn vermoedelijke rol bij grootschalige wapenhandel. De wapens zouden onder meer zijn bestemd voor gewelddadige politieke groeperingen, zoals RARA, ETA, IRA en Hezbollah. Het BVD-onderzoek naar beide kwesties leverde uiteindelijk niets op.

Mink K. reageert sceptisch op alle verhalen over zijn persoon. Ook wantrouwt hij de motieven van politie en justitie voor zijn vervolging voor de moord op de Alkmaarse drugshandelaar Jaap van der Heiden. Hij zit nu in voorarrest op verdenking van betrokkenheid bij deze al in 1993 gepleegde liquidatie. „Het is een politiek aangestuurd proces met een gefabriceerde aanklacht”, concludeert K.

Op de vraag of een motief hiervoor zou kunnen zijn dat hij belastende informatie heeft over opsporings- of andere ambtenaren, antwoordt hij: „Dit is gezien het verleden niet uit te sluiten. De diverse onverklaarbare acties in mijn richting in het recente verleden kan ik niet anders zien dan als onderdeel van een beschadigingspolitiek tegenover mij”.

„Zo is via de commissie Kalsbeek gelekt over een geheime op initiatief van het OM met mij gesloten overeenkomst. Ook heeft het Amsterdamse Openbaar Ministerie tegen alle afspraken in openbaar gemaakt dat er ten behoeve van die overeenkomst een bedrag op de derdenrekening van mijn advocaten was gestort”. licht K. toe.

Er is meer waarop hij zich baseert. „Zonder enig vooroverleg is tegen de belofte van geheimhouding in aan de AIVD inzage gegeven in de verslagen van de met mij gevoerde gesprekken. De voorzitter van het gerechtshof in Den Haag las willens en wetens details voor uit de behandeling achter gesloten deuren in de microfoon van Radio 1. De minister van Justitie verklaarde in de Tweede Kamer dat ik een ’informant’ zou zijn van officier van justitie Teeven op het gebied van corruptie en internationale wapenhandel. Ik vrees dat de verantwoordelijke autoriteiten nu weglopen voor de gevolgen van hun handelen en falen hierin”.

Of hij vermoedt dat politie en justitie nog meer tegen hem op de plank hebben liggen met als doel om hem te beschadigen of om hem in de gevangenis te houden? „Ja, natuurlijk, er zal fabricage op fabricage volgen. Er is geen weg meer terug voor ze. Ik maak dat op basis van de gestuurde berichtgeving in de media op, waarin ik op allerlei manieren in verband wordt gebracht met zaken waartegen ik me niet kan verdedigen. Het is kennelijk goedkoper mij vast te houden dan de verantwoordelijkheid te nemen voor al het onrechtmatig handelen tegen mij”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer