Anglicanen verdeeld over vrouwelijke bisschop
Eenvijfde van de anglicaanse geestelijken zegt te overwegen de Kerk van Engeland te verlaten als het instituut vrouwen tot bisschop gaat wijden. Dit blijkt uit een onderzoek van het toonaangevende bureau Christelijk Onderzoek in Engeland, dat de anglicaanse synode volgende week bespreekt.
Het bureau heeft ruim 2000 leken en bijna net zoveel geestelijken in de volle breedte van de gevestigde kerken in Engeland geënquêteerd om een representatief beeld te krijgen van de visie op onder meer de vrouw in het bisschopsambt. De uitkomst laat zien dat de meningen hierover sterk uiteenlopen.
Voor 42 procent van de anglicanen staat het buiten kijf dat vrouwelijke bisschoppen niet kunnen. In de vrijzinnige en evangelische kerken is respectievelijk 5 en 29 procent die mening toegedaan.
De Anglicaanse Kerk besloot in 1992 vrouwelijke priesters toe te staan. De eerste wijding van een vrouw tot priester vond twee jaar later plaats. Uit ontevredenheid hierover zeiden sindsdien enkele honderden leken en geestelijken de kerk gedag. De meesten van hen ruilden de Anglicaanse Kerk in voor de Rooms-Katholieke Kerk.
Een onderzoek in 2000 bracht aan het licht dat zeker eenderde van de vrouwelijke priesters in Engeland door hun mannelijke collega’s zou worden getreiterd en vernederd.
Conservatieve bisschoppen hebben de afgelopen jaren voortdurend druk uitgeoefend op de synode van de Anglicaanse Kerk om de vrouw als bisschop tegen te houden. De Anglicaanse Kerk heeft de kwestie van de vrouwelijke priesters nooit tot principe van kerkscheiding willen maken. De wereldwijde gemeenschap wil op dit punt een open beleid voeren. Zowel degenen die zich afkerig tonen van vrouwelijke priesters als de voorstanders ervan mogen volgens de kerkleiding niet als disloyale anglicanen beschouwd worden. Er mag geen dwang uitgeoefend worden noch mogen er strafmaatregelen genomen worden tegen degenen die vrouwelijke priesters afwijzen dan wel toejuichen. Ook zal geen enkele bisschop verplicht worden om vrouwen tot priester te wijden in zijn bisdom, is beloofd.
Vorige maand werd bekend dat onder rooms-katholieke priesters in Groot-Brittannië de onvrede over de toestroom van gehuwde anglicaanse geestelijken tot de RK-Kerk groeit. Vooral rooms-katholieke priesters die het celibaat vaarwel hebben gezegd en daarom hun priesterambt niet meer mogen uitoefenen, vinden het oneerlijk dat getrouwde ex-anglicaanse collega’s wél als priester kunnen functioneren. De Anglicaanse Kerk kent in tegenstelling tot de RK-Kerk geen verplicht priestercelibaat. Gehuwde ex-anglicanen mogen in de RK-Kerk niet als parochiepriester werken.