Lofzang op moderne media onterecht
Kerkelijke censuur is niet meer geschikt om moderne media uit gezinnen te weren, stelde Johan Korten zaterdag op deze pagina. Jonathan Veldhuizen is het daar niet mee eens. Hij is voor censuur én voorlichting. Het is niet of-of, maar en-en.
Het opiniestuk over verantwoord mediagebruik in het RD van zaterdag 25 februari is voor een groot deel een lofzang op de mogelijkheden van ict, het gemak dat zij met zich meebrengt en de snelheid waarmee de ontwikkelingen voortgaan. We moeten deze mogelijkheden volgens de schrijver niet ontlopen. We zouden er verantwoord mee om moeten gaan en dat ook doorgeven aan kinderen en jongeren.Hoewel nog lang niet alle pc-fabrikanten het voorbeeld van Apple volgen (het grootste deel van de nu te kopen computers bevat nog geen webcam), kan dit in de toekomst inderdaad wel het geval zijn. Hetzelfde geldt voor dvd-spelers en alle overige mee te leveren accessoires. In reactie op het zeer waarschuwende artikel in Magneet van zaterdag 11 februari bepleit de schrijver geen distantie van dit soort apparaten.
De mogelijkheid om thuis alleen in noodzakelijke situaties gecontroleerd gebruik te maken van internet en voor de rest niet, noemt hij niet. De televisie hebben we altijd buiten de deur gehouden. Nu dit medium via internet weer binnendringt, zou dit volgens de schrijver ineens geen optie meer zijn. Hij vindt al die nieuwe mogelijkheden eigenlijk ook te handig om er geen gebruik van te maken: de gebruiker kan zo op zijn gemak foto’s en filmbeelden van de vakantie met afstandsbediening bekijken, zonder van zijn stoel op te staan! Het zou toch ook niet in te denken zijn: geen iPod meer te kunnen/mogen gebruiken. Je zou geen preek meer kunnen beluisteren! De relevantie van dit soort argumenten ontgaat mij volledig.
Het stuk meldt dat de politie Friesland tijd, geld en risico’s bespaart door het verhoren van verdachten met webcams. Is dit zakelijke geval reden om thuis ook webcams te gebruiken? Daar hebben we het immers over, als reactie op het genoemde Magneetartikel.
En-en
De schrijver geeft aan dat het te simpel is om te denken dat nieuwe ontwikkelingen door kerkelijke censuur zijn tegen te gaan. Dit is echter geen argument tegen deze kerkelijke censuur, maar juist een reden om, naast deze censuur, uitgebreide voorlichting te geven over de gevaren van de huidige media. Het is niet of-of, maar en-en.
Jongeren (én ouderen) het Woord voor te houden en ze waarschuwingen eruit voor te houden, is geen afdoend middel tegen ongeoorloofd gebruik, zoals bij de televisie is gebleken. Als we bidden ”leid ons niet in verzoeking”, moeten we deze verzoeking ook niet opzoeken.
Juist in deze tijd, waarin de mogelijkheden om de (genade)tijd te besteden en te verkwanselen zo veel toenemen, moeten wij ons voor elk soort mediagebruik afvragen: is het nuttig en nodig wat ik doe? Is het nodig dat ik me dicht bij de verleiding breng? In hoeverre is het internet dat thuis gebruikt wordt, werkelijk noodzakelijk? Is het thuis msn’en of het gebruik van andere chatmiddelen werkelijk nodig voor het functioneren in onze maatschappij? Leidt het ons en onze jeugd niet af van het werkelijk noodzakelijke in dit leven? Hechten wij ons niet te veel aan de ’gemakken’ van deze tijd? Hoe meer we gebruikmaken van middelen, hoe meer we er ook van afhankelijk raken. Moeten wij ons niet meer gewennen aan de verachting van het tegenwoordige leven en daardoor opgewekt worden tot overdenking van het toekomende? (Calvijn, Institutie boek 3, hfdst. 9, 1.)
Het mijden van de genoemde soorten media is in de thuissituatie wel degelijk mogelijk. Internetgebruik is te beperken tot het nodige. Ingebouwde webcams en dvd-spelers (video) kunnen ongebruikt worden gelaten en meestal is het ook wel mogelijk om de voor webcams en video-dvd’s vereiste software van de computer te verwijderen. Wat mobiele telefoons betreft, zijn er op dit moment nog voldoende typen te koop zonder mogelijkheden voor video en (beperkt) internet.
Deur
De lezer wordt in het artikel voorgehouden wat in voorgaande eeuwen de remedie was om het lezen van verkeerde boeken tegen te gaan. Echter, zulke boeken werden op afstand gehouden, ze werden niet mee naar huis genomen en werden niet gelezen. Met het gebruiken van internet en webcams thuis halen we wél de wereld in huis. Hier alleen maar verantwoord mee te leren omgaan, is niet voldoende.
David wist heel goed hoe het zat. Salomo zegt: Maak uw weg verre van haar, en nader niet tot de deur van haar huis. Thomas Brooks waarschuwt ernstig ons verre te houden van alles waarvan we weten dat het gemakkelijk aanleiding zou kunnen geven tot zondigen. De Heere wil de verzoeking alleen wegnemen als we de aanleidingen of gelegenheden tot zonde actief mijden.
De auteur studeerde informatica & informatiekunde en is werkzaam als softwareontwikkelaar