Vacaturesite van diefstal beschuldigd
De uitgevers PCM en Wegener willen dat de vacaturewebsite NationaleVacaturebank.nl stopt met het plaatsen van samenvattingen van het banenaanbod dat in kranten verschijnt.
Die eis is inzet van een kort geding dat woensdag dient voor de president van de rechtbank in Groningen. NationaleVacaturebank.nl is onderdeel van Hunter Select, een wervings- en selectiebureau in Groningen. De website, die sinds 1998 werkzoekenden en bedrijven gratis aan elkaar probeert te koppelen, koopt wekelijks ongeveer 950 samenvattingen van personeelsadvertenties uit de kranten.
PCM (onder meer Algemeen Dagblad, de Volkskrant, Trouw en NRC Handelsblad) en Wegener (onder andere diverse regionale dagbladen) vinden dat NationaleVacaturebank.nl zich schuldig maakt aan diefstal van de advertenties. Hun advocaat J. van Manen stelt dat de website zo „op onrechtmatige wijze is uitgegroeid tot de grootste vacaturesite van Nederland.”
Directeur J. Cruiming van NationaleVacaturebank.nl beweert echter dat zijn website niet de enige vacaturebank is die vacaturesamenvattingen koopt. Volgens hem doen Jobtrack.nl (Wegener) en Clickwork.nl (PCM) „precies hetzelfde.”
Advocaat Van Manen, die niet te veel over de zaak kwijt wil, wijst die beschuldiging van de hand als „onzin.” „PCM en Wegener kopen geen samenvattingen, maar plaatsen advertenties door op internet. Adverteerders betalen daar ook extra voor.” Behalve NationaleVacaturebank.nl koopt ook Telegraaf.nl vacaturesamenvattingen in. „We zijn met hen in overleg”, zegt advocaat Van Manen daarover.
De raadsman van de tegenpartij, C. Alberdingk Thijm, stelt echter dat PCM en Wegener samenvattingen inkopen bij Matchcare, een site die vacatures verzamelt voor onder meer uitgeverijen. „Maar het uitwisselen van argumenten moeten we maar voor de rechter doen.”
Volgens PCM en Wegener vormen personeelsadvertenties in kranten een databank en maakt NationaleVacaturebank.nl dus inbreuk op hun databankenrecht. Onjuist, meent Alberdingk Thijm. Een krant voldoet niet aan de vereisten die de Databankenwet stelt. „Een databank moet systematisch en methodisch zijn geordend en dat gaat niet op bij de personeelsadvertenties in een krant. Ook moet er sprake zijn van een investering in vacatureadvertenties. Als er al wordt geïnvesteerd, is dat door de adverteerders en niet door de kranten.”