Economie

WorldCom kan leningen banken niet terugbetalen

WorldCom is niet in staat 4,25 miljard dollar (4,25 miljard euro) aan bankleningen terug te betalen. Dat meldde het in opspraak geraakte Amerikaanse telecombedrijf maandag. Onderhandelingen met de banken moeten leiden tot een „herschikking” van de uitstaande verplichtingen.

Van onze correspondent
2 July 2002 07:40Gewijzigd op 13 November 2020 23:39

Sommige analisten menen dat een faillissement voor WorldCom langzamerhand onvermijdelijk is. Het bedrijf meldde vorige week dat interne controles een boekhoudkundige fraude van 3,85 miljard dollar aan het licht had gebracht. Maandag kritiseerde de Securities and Exchange Commission (SEC = Amerikaanse beurswaakhond) de gegevens die men over deze fraude van WorldCom had ontvangen. „De informatie is volstrekt onvoldoende en maakt duidelijk dat WorldCom nog steeds niet bereid is volledig opening van zaken te geven”, aldus SEC-voorzitter Pitt in een verklaring.

WorldCom heeft z’n interne onderzoek intussen uitgebreid naar de jaren negentig, waarin het bedrijf vooral groeide door een spectaculaire reeks overnames. Het vermoeden bestaat dat men hierbij te grote bedragen heeft gereserveerd voor de eenmalige kosten van deze overnames. „Als je te veel reserveert voor zulke eenmalige operaties, kun je vervolgens wat je daarvan overhoudt als winst boeken. Daarmee pomp je dus kunstmatig de cijfers op en ik vermoed dat dat bij WorldCom is gebeurd”, aldus Robert Willens, accountingspecialist van investeringsbank Lehman Brothers.

Volgens een opiniepeiling uitgevoerd in opdracht van The Washington Post en ABC-News vindt 63 procent van de Amerikanen dat er striktere wetgeving moet komen om beleggers te behoeden voor de gevolgen van bedrijfsfraudes. Dat is precies wat de Republikeinse president Bush van plan is volgens Glenn Hubbard, voorzitter van de Presidentiële Raad van Economische Adviseurs. Er zouden ook plannen bestaan om WorldCom te schrappen van de lijst van bedrijven waarmee de Amerikaanse overheid zaken doet.

De Democraten proberen intussen politiek voordeel te halen uit de huidige reeks van financiële schandalen, door erop te wijzen dat de Republikeinen nauwe banden onderhouden met het -frauduleuze- bedrijfsleven. Uit de opiniepeiling van de Post blijkt echter dat de meeste Amerikanen denken dat er op dit gebied weinig verschil is tussen Democraten en Republikeinen.

Intussen heeft kopieer- en kantoormachineproducent Xerox z’n cijfers voor het eerste kwartaal van dit jaar bijgesteld. Xerox meldde eind vorige week dat 6,4 miljard dollar aan leasecontracten foutief was geboekt in de jaren 1997 tot en met 2001. De herziening van de boekhouding leidt tot een verliespost van 46 miljoen dollar voor het eerste kwartaal van dit jaar. De omzet voor dit kwartaal wordt nu opgegeven als 3,86 miljard dollar.

Deze nieuwe cijfers zijn het gevolg van een overeenkomst tussen Xerox en de SEC over de financiële verslaggeving over de afgelopen vijf jaar. „Het is misschien van belang erop te wijzen dat het hier om een boekhoudkundig probleem gaat. Weliswaar een ernstig probleem, maar er is geen sprake van miljardenfraude zoals bij WorldCom”, aldus Robert Willens.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer