Binnenland

„Het is iedere keer weer een strijd wie wat mag doen”

TILBURG - Voor de regering is het handiger militairen in te zetten dan afhankelijk te zijn van burgemeesters. Daarom krijgt het groene leger steeds meer blauwe taken.

Riekelt Pasterkamp
28 February 2006 10:49Gewijzigd op 14 November 2020 03:30

Dat stelt politicoloog Michiel de Weger (1970). Hij promoveert dinsdagmiddag in Tilburg op ”De binnenlandse veiligheidstaken van de krijgsmacht”. De Weger signaleert dat vooral de marechaussee veel politiewerk doet. „De marechaussee vult de tekorten bij de politie. Terwijl eigenlijk de politie zou moeten worden versterkt.”Minister Kamp van Defensie ziet de krijgsmacht graag als nationale en internationale klusjesman. De vaderlandse militairen kunnen net zo makkelijk zandzakken vullen in Zuid-Limburg als jagen op terroristen in Zuid-Afghanistan.

Met collega en partijgenoot Remkes van Binnenlandse Zaken werkt Kamp aan een voorstel waarin een grotere rol voor militairen is weggelegd in de nationale veiligheid. Dan gaat het niet alleen om terrorisme, maar ook om rampenbestrijding en criminaliteit. Goed voorbeeld is de hulp die Amsterdam van het leger inriep toen eind vorig jaar de brandweer staakte.

Frustreert dit de politie?

„Het is iedere keer weer een strijd wie wat mag doen. Toen de rijkspolitie verdween van Schiphol nam de marechaussee de taken over. Waarom? Het Amsterdamse politiekorps wilde het ook graag doen. Een van de redenen om dit niet te doen was dat Amsterdam dan veel te groot zou worden en te veel macht zou krijgen. Dat vond men daar ongetwijfeld niet leuk.”

Zien we de krijgsmacht in de toekomst meer op straat?

„Het leger is bedoeld voor oorlogs- en vredesoperaties. Alles wat daarbuiten valt moet je eigenlijk de politie laten doen. Maar in de nieuwe BBE-SIE (sterk bewapende eenheid voor antiterrorismeoperaties, RP) zie je dat de militairen weer een heel grote rol spelen. De taak die ze in de jaren zeventig kregen, behouden ze. Logisch. Niemand is er vies van om iets te doen waar je zelf beter van wordt.”

De politiek zou dat stimuleren, vindt u.

„Ja. Het is voor de regering prettiger om zelf eenheden te kunnen inzetten. Stel, de minister van Justitie wil iemand laten arresteren. Dan kan hij vier dagen gaan zitten wachten op het arrestatieteam van zeg Amsterdam of onmiddellijk zijn eigen mensen inzetten.”

Wat is de oplossing?

„Een minister van Veiligheid. Nu zijn vijf ministers verantwoordelijk voor ongeveer vijftig veiligheidsorganisaties. Niet dat er veel misgaat, maar er wordt heel veel gepraat voordat er iets is besloten. Er is niemand verantwoordelijk voor het hele veiligheidscomplex. Ik ben benieuwd of een volgend kabinet daar iets aan doet.”

Waarom dit onderwerp als promotie?

„Ik werkte bij Defensie. In het centrum van Rotterdam zag ik acute problemen op straat. Ik vroeg me toen af hoe die processen gaan: een fregat van 600 miljoen erbij of honderd agenten meer voor Rotterdam-Rijnmond? Gaandeweg ontdekte ik dat Defensie zelf ook veel binnenlandse taken had, maar dat niet bekend was waarom ze die taken had gekregen.

Mijn conclusie: de politie heeft te weinig capaciteit en de regering kan de politie niet zelf opdrachten geven. Defensie is daar wel geschikt voor.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer