VS zijn tegen nieuwe mensenrechtenclub
NEW YORK - De Verenigde Staten vinden het voorstel voor een nieuwe mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties vooralsnog onacceptabel. Als er niet verder over het ontwerp wordt onderhandeld, zullen de VS tegenstemmen.
Dat heeft de Amerikaanse ambassadeur bij de volkerenorganisatie, John Bolton, maandag laten weten.De voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN, de Zweed Jan Eliasson, presenteerde donderdag na maandenlang onderhandelen een compromis voor de nieuwe commissie. In de commissie zouden 47 staten vertegenwoordigd moeten zijn die in een geheime stemming door de 191 leden van de Algemene Vergadering worden gekozen.
De mensenrechtencommissie moet de bestaande commissie, die onder vuur ligt, vervangen. Landen die bekendstaan om mensenrechtenschendingen, zoals Sudan en Zimbabwe, wisten bijvoorbeeld een zetel in de oude commissie te veroveren.
Volgens de VS gaat het huidige voorstel echter niet ver genoeg. De Amerikanen menen dat ook in de nieuwe opzet landen die mensenrechten schenden, elkaar de hand boven het hoofd blijven houden.
In het compromis van Eliasson staat dat de 47 leden van de commissie gekozen worden op basis van een gewone meerderheid. De VS eisen een verkiezing op basis van een twee derde meerderheid. Ook is het vrij lastig een lid uit de commissie te zetten als zo’n land zich schuldig blijkt te maken aan mensenrechtenschendingen.
Het ontwerp voor de nieuwe commissie wordt mogelijk deze week nog in stemming gebracht in de Algemene Vergadering. Het VN-orgaan, waar 191 landen zitting in hebben, gaat waarschijnlijk akkoord. Anders dan in de VN-Veiligheidsraad hebben de VS geen vetorecht in de Algemene Vergadering. De Amerikanen kunnen echter wel grote druk uitoefenen, omdat ze de grootste geldschieters van de VN zijn.
Bolton zei dat hij opdracht heeft gekregen de onderhandelingen die de afgelopen maanden zijn gevoerd te heropenen en, als het voorstel inderdaad in stemming wordt gebracht, tegen te stemmen.
Mensenrechtengroeperingen en een aantal Nobelprijswinnaars hebben er bij de VS op aangedrongen om het voorstel voor de raad te accepteren, omdat het een stap vooruit zou zijn. Ook VN-chef Kofi Annan sprak zich uit voor het voorstel. De onderhandelingen opnieuw opstarten maakt het voorstel waarschijnlijk alleen maar zwakker, aldus diplomaten, VN-functionarissen en mensenrechtengroeperingen.