Binnenland

Amsterdamse Joden en Marokkanen verenigen zich

AMSTERDAM (ANP) – Burgemeester Cohen van Amsterdam heeft maandag samen met vertegenwoordigers van de joodse en Marokkaanse gemeenschap het Joods Marokkaans Netwerk Amsterdam (JMNA) gelanceerd. De initiatiefnemers willen daarmee de maatschappelijke intolerantie in Nederland ombuigen naar een klimaat van respect, verklaarden zij.

Aanleiding voor het netwerk zijn enkele antisemitische incidenten in de hoofdstad, zoals de verstoring van de dodenherdenking door Marokkaanse jongeren in Amsterdam in 2003. Zowel vanuit de Joodse als Marokkaanse gemeenschap ontstond grote behoefte aan een dialoog over dit soort gebeurtenissen. Ongeveer dertig vertegenwoordigers van verschillende organisaties hebben zich inmiddels aangesloten bij het JMNA.

27 February 2006 16:16Gewijzigd op 14 November 2020 03:30

Overigens ontstond de samenwerking niet geheel vanzelfsprekend. Volgens Karima Belhaj, een van de ondertekenaars van het netwerk, schoot het verzoek van de joden twee jaar geleden in eerste instantie in het verkeerde keelgat bij de Marokkanen. Na de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten voelde juist ook de Marokkaanse gemeenschap zich gediscrimineerd. Volgens haar ontstond het gevoel dat de Noord–Afrikanen het wéér hadden gedaan. Na diverse gesprekken echter, gaf de openheid, eerlijkheid en het begrip van beide kanten de doorslag om toch de handen ineen te slaan, lichtte ze toe.Gesprekken volgden met de burgemeester, die als een soort bemiddelaar optrad, die niet altijd even soepeltjes verliepen. Volgens Cohen was het vooral heel spannend toen de kwestie Palestina–Israël ter tafel kwam, want op dat punt liepen de meningen tussen beide groepen nogal uiteen. Uiteindelijk lukte het volgens de burgervader de scherpe kantjes van deze discussie af te halen en een open dialoog te voeren.

Het netwerk heeft vooral als doel zich te verzetten tegen uitingen van antisemitisme, islamofobie of andere vormen van discriminatie. Bovendien wil het de verharding in het Nederlandse sociale en politieke klimaat, het ’wij–zij’ denken en de stigmatisering van bevolkingsgroepen tegengaan.

De leden van het JMNA zullen onder meer hun persoonlijk netwerk inzetten, zodat mensen elkaar makkelijker ontmoeten. Ook willen de initiatiefnemers publieke debatten organiseren en komt er een maatschappelijk netwerk dat zich zal richten op educatie. Het JMNA brengt verder een bezoek aan Marokko om te kijken hoe de moslims en Joden daar op vanzelfsprekende wijze met elkaar samenleven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer