Ugandese oppositie wil stembusuitslag aanvechten
KAMPALA - Niemand reageerde verbaasd toen zaterdagmiddag bekend werd gemaakt dat Yoweri Museveni is herkozen tot president van het Afrikaanse land Uganda. Oppositieleider Besigye overweegt of hij de uitslag bij de rechter gaat aanvechten.
Museveni kreeg 59 procent van de stemmen. Besigye moest genoegen nemen met 37 procent. Op zich is dat een goed resultaat voor de oppositie, want ten opzichte van de verkiezingen in 2001 heeft de partij bijna 10 procent extra stemmen gekregen. Toch reageerde Besigye verontwaardigd. Medewerkers van zijn eigen partij, Forum voor Democratische Verandering (FDC), hebben namelijk zelf ook een telling georganiseerd van de stemmen. Hun resultaten zouden grote verschillen laten zien met de officiële uitkomst.De partij overweegt de kansen die het maakt bij een eventuele rechtsgang. Museveni heeft alvast laten weten dat de partij van zijn boezemvijand Besigye het wel kan vergeten iets te veranderen aan de uitslag. „Verspil alsjeblieft onze tijd niet, want je haalt het toch niet. Accepteer het constitutionele proces, ga verder met het organiseren van je partij en probeer het over vijf jaar nog maar eens.”
Museveni heeft tijdens zijn eerste speech na het bekend worden van de verkiezingsuitslag ook minder vriendelijke dingen gezegd. De oppositie zou een coalitie van „slechte elementen” zijn en „aanschurken” tegen terrorisme. Op dit moment loopt nog een rechtzaak waarin Besigye wordt beschuldigd van hoogverraad. Juist die rechtzaak en andere intimidaties van de oppositie tijdens de verkiezingscampagne hebben ertoe geleid dat internationale donors steeds meer afstand nemen van Museveni. Ook de Nederlandse regering heeft Uganda minder financiele hulp toegezegd dan in andere jaren.
Tijdens zijn laatste verkiezingstoespraak, woensdag, haalde Museveni daarom fel uit naar buitenlanders. Die zouden zich niet mogen bemoeien met interne aangelegenheden. Volgens hem hebben buitenlanders zich zo sterk gemaakt tegen de aanleg van een nieuwe waterkrachtcentrale dat de aanleg daarvan nog jaren op zich laat wachten, terwijl Uganda nu wordt getroffen door enorme energietekorten.
Veel Ugandezen zijn bang dat de belastingen omhooggaan om de financiën van de regering aan te vullen nu steeds meer donors minder hulp geven. Op dit moment is het leven in Uganda al zwaarder door de energietekorten. Huishoudens en bedrijven hebben nu om de dag geen energie. De vrees is dat binnenkort de gedwongen stroomonderbrekingen niet één dag, maar twee dagen gaan duren. Dat zou een enorme tegenslag zijn voor de economie van Uganda.
In zijn toespraak zondag zei Museveni dat de afgelopen twintig jaar die hij nu aan de macht is, slechts een voorprogramma waren van het hoofdconcert. „Nu wordt het echte programma gelanceerd. De komende vijf jaar wordt Uganda gelanceerd en gaat het vliegen.” Museveni gaat de komende vijf jaar concentreren op veiligheid (uitbouwen van het leger om Jozef Kony en andere vijanden te bestrijden), energie, aanleg van nieuwe wegen (altijd een heikel punt in ontwikkelingslanden) en op microfinanciering.