„Den Haag te streng voor demonstranten”
DEN HAAG (ANP) – De gemeente Den Haag beknot mensen die in de stad willen demonstreren te veel. Dat stellen onderzoekers van Buro Jansen & Janssen, die in opdracht van de Haagse Stadspartij (HSP) onderzoek deden naar de rechten van demonstranten in Den Haag.
Het bureau concludeert onder meer dat Den Haag te veel invloed uitoefent op de inhoud van uitingen demonstranten, terwijl dat volgens de wet niet mag. Gemeente en politie controleren onder meer of teksten op spandoeken niet opruiend of discriminerend zijn, aldus Jansen & Janssen.Verder schrijven de onderzoekers dat bepaalde wegen nooit voor demonstranten toegankelijk zijn, betogers bij staatsbezoeken ver weg worden gehouden van het bezoek en deelnemers aan spontane demonstraties bijna altijd worden gearresteerd.
„Zeker bij gevoelige onderwerpen, waarbij gevoelige plaatsen als het Binnenhof of een ambassade worden aangedaan, voelen organisatoren vaak grote druk van de kant van de gemeente", aldus Jansen & Janssen. Vaak worden beperkingen en soms verboden opgelegd. „Wat een grondrecht hoort te zijn, wordt zo onterecht door de gemeente ingeperkt."
Het onderzoeksbureau bekeek de periode 2000-2005. In totaal zijn in die tijd volgens de politiegegevens 1472 demonstraties aangemeld, waarvan de onderzoekers er 381 bekeken. Van 164 betogingen hebben ze materiaal opgevraagd als draaiboeken, van 104 zaken is ook materiaal uit klachtenprocedures, schriftelijke vragen van organisatoren en stukken van de ombudsman onderzocht.
Advies aan het college van burgemeester en wethouders is dat het de Algemene Politieverordening aanpast. Om de druk op organisatoren te verlagen zou een kortere aanmeldingstermijn kunnen gelden. Bijvoorbeeld 24 of 48 uur van tevoren in plaats van de huidige vier etmalen. Belangrijk is volgens de onderzoekers dat Den Haag demonstraties en andere vormen van meningsuiting meer gaat bekijken vanuit de grondwet dan vanuit handhaving van de openbare orde.
De HSP, die een zetel heeft in de gemeenteraad, wil een initiatiefvoorstel voor de raad maken. Hoe dat er precies uit gaat zien, is mede afhankelijk van de reactie van burgemeester Deetman op het rapport van Jansen & Janssen. „Duidelijk is al wel dat het beleid in Den Haag met betrekking tot vrije meningsuiting reparatie behoeft", aldus HSP-raadslid J. Wijsmuller. Deetman komt pas met een reactie als hij het rapport heeft bestudeerd, zei zijn woordvoerder.