Tekort aan hoger opgeleiden blijft enorm
Van de Nederlandse werkgevers heeft 45 procent moeite aan hoger opgeleid personeel te komen. Dat blijkt uit onderzoek dat het NIPO uitvoerde in opdracht van de HBO-raad en de vereniging van universiteiten VSNU. De resultaten zijn maandag aangeboden aan minister Jorritsma van Economische Zaken.
Eén op de vijf werkgevers zegt schade te ondervinden als gevolg van een tekort aan hoger opgeleid personeel. Daarbij gaat het vooral om gebrek aan kennis voor een goede bedrijfsvoering, verlies aan innovatiecapaciteit en oplopende personeelskosten. De problemen zijn het grootst in de sectoren zorg, overheid, zakelijke dienstverlening, industrie en bouw.
Volgens de HBO-raad zijn de nieuwe cijfers opmerkelijk gezien de vertraagde economische groei. Ondanks de kwakkelende conjunctuur blijkt er op de arbeidsmarkt nog steeds grote behoefte aan mensen met een hbo- of universitair diploma. Die behoefte is structureel. Het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) verwacht dat de perspectieven op de langere termijn voor mensen met een universitair diploma zeer goed en voor mensen met een hbo-diploma goed blijven. De vraag naar mensen met een universitaire opleiding stijgt bijvoorbeeld twee keer zo snel als het aanbod.