Schultz: Veiligheid Z-Holland in orde
DEN HAAG - De veiligheid van het gebied achter de Maeslantkering bij Hoek van Holland is niet in gevaar. Dat heeft staatssecretaris Schultz van Verkeer en Waterstaat donderdag gezegd in de Tweede Kamer.
De Maeslantkering, twee enorme deuren tussen Hoek van Holland en Maassluis die sluiten bij hoogwater, blijkt eens in de 25 tot 40 keer niet dicht te gaan. De kering was ontworpen met een faalkans van een op duizend. Softwareproblemen in het automatische Beslis- en Ondersteunend Systeem (BOS) vormen het belangrijkste euvel.Volgens de staatssecretaris kunnen de problemen deels worden verholpen door de automatische besturing te vervangen door menselijke besturing. De faalkans kan dan echter hooguit worden teruggebracht tot een op honderd.
Schultz weet nog niet of het nodig is om de dijken achter de kering te versterken. Het bouwwerk is juist aangelegd om de hoogte van die dijken te kunnen beperken. Ze gaat onderzoek doen naar de noodzaak van dijkverzwaring. In augustus moet dat onderzoek klaar zijn.
De staatssecretaris gaf donderdag toe dat ze de Tweede Kamer eerder had moeten informeren over de technische problemen met de kering. De computerstoringen lekten twee weken geleden uit, maar waren al jaren bij Rijkswaterstaat bekend. Die had dat eigenlijk moeten melden aan de provincie, die vervolgens de staatssecretaris op de hoogte had moeten stellen.
De problemen met de Maeslantkering bestaan al sinds 1997, zegt hoogleraar H. Vrijling van de Technische Universiteit vandaag in de Volkskrant. Hij heeft destijds als lid van de Technische Adviescommissie voor de Waterkeringen Rijkswaterstaat gewaarschuwd. De faalkans was toen een op negen.
De Kamer toonde zich in het debat met Schultz onaangenaam verrast door het achterhouden van informatie. „Dat kan niet”, aldus PvdA’er Boelhouwer. „De Maeslantkering zorgt ervoor dat Zuid-Holland bij hoog water droge voeten houdt. Het gebied is de economische motor van ons land. Daarom moeten we het de hoogst mogelijke bescherming bieden.”
De PvdA’er wil te weten komen of bij de Haringvlietsluizen hetzelfde probleem speelt als bij de Maeslantkering. De SGP wil daar ook duidelijkheid over. Kamerlid Van der Staaij noemde het donderdag een „blunder” dat Rijkswaterstaat al in 2001 bekend was met de problemen met de kering, maar pas recent het waterschap daarvan op de hoogte stelde.
De SGP’er vindt het jammer dat nu de indruk is ontstaan dat er acute veiligheidsproblemen zijn voor het gebied achter de kering. „Nederland is qua bescherming tegen het water juist veiliger dan ooit.”