Wereldraad wil meer gaan samenwerken
PORTO ALEGRE - De volgende assemblee van de Wereldraad van Kerken zal worden gecombineerd met vergaderingen van andere oecumenische organisaties. Dat zou niet alleen met de Lutherse Wereldfederatie (LWF) kunnen zijn, maar er wordt ook gedacht aan andere oecumenische verbanden.
Dat maakte dr. Samuel Kobia, algemeen secretaris van de Wereldraad van Kerken, donderdag bekend op de slotpersconferentie van de assemblee. Hij sprak van een „revolutionaire beslissing” als inderdaad de verschillende oecumenische organisaties gezamenlijk zouden vergaderen.Kobia kijkt tevreden terug op de assemblee. Deze heeft de vitaliteit en de dynamiek van de oecumenische beweging bevestigd, aldus de algemeen secretaris. Verder was de vergadering zijns inziens vooral gericht op het streven naar zichtbare kerkelijke eenheid en overwinning op geweld. „De Wereldraad als grootste wereldwijde forum heeft zich bewezen als een bevoorrecht instrument van de oecumenische beweging”, zo zei hij.
De algemeen secretaris verwacht dat de Wereldraad in de toekomst ook zijn banden met de Rooms-Katholieke Kerk en met de pinksterkerken verder zal verstevigen.
De Wereldraad van Kerken liet donderdag tijdens de laatste algemene vergadering een afkeurend geluid horen over de Deense spotprenten over de profeet Mohammed. Het oecumenische orgaan riep de 348 voornamelijk orthodoxe en protestantse kerken op om podia voor dialoog met andere godsdiensten te creëren.
„Als gelovige mensen begrijpen we de pijn die wordt veroorzaakt door minachting voor iets dat als waardevol voor het geloof wordt beschouwd”, aldus een verklaring van de assemblee. „Door de publicatie van de cartoons is de vrijheid van meningsuiting misbruikt om leed te berokkenen door de godsdienst, waarden en waardigheid van mensen belachelijk te maken.”
De crisis rond de spotprenten bewijst volgens de Wereldraad dat staten en samenlevingen de rol en het belang van religie in een multiculturele wereld beter moeten begrijpen en meer moeten respecteren.
Over het zogeheten Agaperapport (een rapport over de oorzaken en gevolgen van de armoede en een protest tegen de globalisering van de economie) is deze week geen stemming geweest in de plenaire vergadering. Naar verluidt zou het rapport te fel zijn in het aanwijzen van de structurele oorzaken van de armoede, zodat de Wereldraad het niet in stemming durfde te brengen. Het rapport wordt de komende jaren in kleine commissies verder uitgewerkt.
In het Centraal Comité (algemeen bestuur) is de Amsterdamse predikante ds. Wies Houwling (PKN) herkozen.
Nieuwe Nederlander in het bestuur is de oud-katholieke aartsbisschop mgr. Joris Vercammen. Hij was voorgedragen door de internationale gemeenschap van oud-katholieke kerken.