Onderzoek naar CIA–vluchten loopt vast
BRUSSEL (ANP) – Het onderzoek naar de vermeende CIA–vluchten en –kampen in Europa loopt vast op een muur van passiviteit. Dat zei onderzoeksleider Dick Marty van de mensenrechtenorganisatie Raad van Europa donderdag tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement.
Hij verweet de regeringen in Europa dat ze bijvoorbeeld geen opheldering hebben gevraagd aan de Verenigde Staten over de beschuldigingen. „In ieder land moeten meer antwoorden worden gegeven", zei hij. Marty baseert zijn onderzoek nu noodgedwongen vooral op krantenartikelen.Amerikaanse media en organisaties meldden in de zomer van 2005 dat de CIA verdachten van terrorisme in Europa oppakt en vasthoudt in geheime kampen, onder meer in Polen en Kosovo. Als het waar zou zijn, is dit zeer strijdig met Europese rechtsregels.
De Italiaanse aanklager Armando Spataro uit Milaan sprak tijdens de hoorzitting ook over geringe medewerking. Hij heeft een zaak rond van imam Omar in Milaan, die door de CIA is ontvoerd en naar Caïro gevoerd voor marteling. Hij wil daarvoor 22 Amerikanen, meest CIA–agenten, aanklagen. Hij wacht echter al 3,5 maand op een besluit van de Italiaanse minister van Justitie over een uitleveringsverzoek aan de Verenigde Staten, stelde een ontevreden Spataro.
Onderzoeksleider Marty, een Zwitserse politicus, noemde het geval van Omar een verontrustend voorbeeld van de passiviteit. „Ondanks al het bewijs heeft de Italiaanse regering niet eens geprotesteerd bij de VS. Terwijl de CIA hier een eigen Italiaans politieonderzoek frustreerde".
Hij stelde dat de CIA–zaak een politiek probleem duidelijk maakt. De zwijgzaamheid van regeringen over de geheime diensten kan namelijk soms inbreuken op mensenrechten verhullen. „Daar moet een antwoord op komen".
Marty hoopt dat het Europees Parlement de komende tijd ministers oproept voor ondervraging. Marty zet zijn eigen onderzoek de komende maanden wel voort. Zelf laat hij momenteel dozen vol vluchtgegevens van Eurocontrol uitpluizen door een expert. Onlangs ontving hij ook antwoorden op vragen die hij een reeks regeringen had gesteld, waaronder Nederland. Minister Bot (Buitenlandse Zaken) had geantwoord dat hij geen aanleiding ziet voor een onderzoek.
Europees Parlementslid Sophie in ’t Veld (D66) vindt dat de Nederlandse antwoorden de ’muur van rubber’ bevestigen. „De ontvoering in Milaan is bewezen. Bovendien zijn er zo veel geruchten. Dan is er toch aanleiding voor onderzoek? Hoe kun je als mens verantwoorden dat je de andere kant op kijkt?", aldus In ’t Veld, lid van de onderzoekscommissie in het Europees Parlement.