Zuid-Dakota verbiedt abortus
NEW YORK - De Senaat van de Amerikaanse staat Zuid-Dakota heeft woensdag met 23 tegen 12 stemmen een verbod op vrijwel alle vormen van abortus aangenomen. Het Huis van Afgevaardigden had de wet al eerder met een ruime meerderheid aanvaard.
Als de Republikeinse gouverneur Michael Rounds -een tegenstander van abortus- de wet tekent, is Zuid-Dakota de eerste Amerikaanse staat die met een algemeen abortusverbod indirect de beslissing van het federale hooggerechtshof in Washington uitdaagt. In 1973 besliste dat hof namelijk dat abortus in de VS legaal is.„Dat is precies onze bedoeling”, aldus afgevaardigde Roger Hunt, een van de indieners van het verbod. Hunt gaat er namelijk van uit dat het federale hooggerechtshof in de nieuwe iets conservatievere samenstelling zich zal uitspreken tegen de beslissing uit 1973 (in de zaak ”Roe tegen Wade”), die abortus in Amerika weer legaliseerde.
Hij wijst bovendien op de 85-jarige rechter John Stevens, die volgens hem ook „binnenkort” vervangen zal worden. Tegen de tijd dat dit nieuwe abortusdossier het hooggerechtshof bereikt is rechter Stevens mogelijk ook vervangen door een van president Bush’ nieuwe kandidaten voor het hoogste rechtscollege van Amerika. Dat biedt volgens Hunt een „realistische mogelijkheid” dat het hooggerechtshof op zijn beslissing van 1973 terugkomt.
De organisatie Planned Parenthood (Gepland Ouderschap), die het recht op abortus voor vrouwen verdedigt, heeft al aangekondigd naar de rechter te stappen zodra gouverneur Rounds het nieuwe wetsvoorstel ondertekent. „Het kan niet zo zijn dat vrouwen in Zuid-Dakota minder rechten hebben dan vrouwen in de rest van Amerika”, aldus woordvoerster Eve Gartner van Planned Parenthood.
Niet alle tegenstanders van abortus zijn overtuigd van de wijsheid om nu in Zuid-Dakota met een algemeen abortusverbod te komen (alleen als een foetus sterft wanneer men probeert het leven van de moeder te redden, gaat de behandelende arts vrijuit). „Ik denk dat de tijd nog niet rijp is voor een landelijk abortusverbod”, aldus Daniel Conchie, vicevoorzitter van de prolifeorganisatie Americans United for Life.
Het is volgens Conchie verstandiger om het huidige beleid voort te zetten, waarbij men overal probeert via minder dramatische stappen het recht op abortus te beperken. „Parlementen in tal van Amerikaanse staten aanvaardden de afgelopen jaren minstens vijftig van zulke beperkingen, zonder daarbij een totale confrontatie met het hooggerechtshof te riskeren. Een confrontatie die dit onderwerp politiek een zware lading geeft”, aldus Conchie.