Kerk & religie

Kerkelijk Spinnenweb op stapel

„De Gereformeerde Kerken vrijgemaakt beschikken via een aantal organisaties over veel kennis. Maar, hoe bundel je dat allemaal? Hoe maak je die knowhow toegankelijk, zodanig dat ze dienstbaar wordt aan de gemeenteopbouw? En kun je het eigen noodlijdende vormingsinstituut (GVI) niet kerkelijk inkaderen, het daarmee van de ondergang redden en het een functie geven?

Kerkredactie
1 July 2002 09:40Gewijzigd op 13 November 2020 23:39

Over deze vragen boog de synode van Zuidhorn zich vrijdagavond aan de hand van de nota ”Van Instituut naar Spinnenweb”. Na het zomerreces volgt besluitvorming. Ds. J. H. Smit lichtte een en ander toe aan de hand van een Powerpoint-presentatie. Hij liet zien hoe men al die aanwezige kennis via netwerken dienstbaar kan maken.

Op 31 mei sprak de synode voor de eerste maal over dit onderwerp. Toen bleek dat de synode in hoofdlijnen achter de plannen staat om te komen tot een ”Steunpunt Gemeenteopbouw”. Daarin moeten onder andere activiteiten ondergebracht worden die het Gereformeerd Vormingsinstituut (GVI) op het terrein van de gemeenteopbouw ontwikkelde. Het GVI verzorgt cursussen voor ouderlingen, cursussen preeklezen en publiceerde een handboek voor de ambtsdrager. Maar het GVI kan het hoofd financieel niet boven water houden. Het wil kerkelijke inkadering, en dus ook bekostiging.

Ds. Smit informeerde vooral over het mogelijke traject dat men moet gaan om tot een goede aanpak te komen. Bij clustering van kennis moeten bijvoorbeeld de Theologische Universiteit en het diaconaal consulentschap betrokken worden, alsmede het deputaatschap toerusting evangeliserende gemeente.

Na het zaterdag aangebroken zomerreces zal de synode besluitvoorstellen presenteren over een kennisbank voor gemeenteopbouw. Kernvraag daarbij is: Hoe kunnen we landelijke ondersteuning op dit terrein vormgeven?

Ouderling A. Johan Kisjes zei de eerste opzet evenwichtig te vinden, „hoewel een aantal zaken nog in de lucht hangt.” Hij wees op het complexe feit dat veel instellingen die in het Spinnenweb moeten participeren allemaal een eigen verleden en een eigen cultuur hebben, met alle gevolgen van dien. Ouderling Kisjes waarschuwde dat je bruggenbouwers geen uitvoerders moet laten zijn.

Ds. M. van Veelen wilde een sterkere rol voor de plaatselijke kerken gehonoreerd zien. Ouderling B. Mooibroek zag meer in het raadplegen van websites. „De kerk moet terug naar de basis”, zei hij. „Op de Theologische Universiteit moet men zich weer op haar hoofdtaak toeleggen: Het opleiden van predikanten. Is er eigenlijk wel vraag naar dat Spinnenweb?”

Ouderling J. van de Wetering wilde weten wat een bijbelse visie op gemeenteopbouw is. „Ik weet vanuit Gods Woord dat we moeten volharden in de leer, dat is volgens mij de enige bijbelse gemeenteopbouw. Als je begint met van alles te organiseren, vergeet je de eerste roeping. Wij zijn ambtsdragers met een geestelijke, pastorale taak en roeping. Bij al dat gepraat over gemeenteopbouw vergeten we dat er geschreven staat dat wie oren heeft, hore wat de Geest tot de gemeente zegt. Laten we dat beseffen en laten we de universiteit oproepen dienaren van het Woord op te leiden. Dat mis ik in al deze voorstellen. We hebben geen bruggenbouwers nodig, maar trouwe dienaren van het Woord.”

Ds. Smit reageerde door te zeggen dat „we niet klein moeten denken van de kansen die we nu hebben. Maar broeder Kisjes zet ons wel aan het denken.”

Een meerderheid bleek na een peiling te willen doorgaan met het voorstel. Bij de afronding werd gevraagd naar een bijbehorend financieel plaatje. Dat komt na het zomerreces.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer