Weinig steun voor extra kinderbijslag
DEN HAAG - In de Tweede Kamer is te weinig steun voor het voorstel van het CDA om de kinderbijslag met 10 procent te verhogen. Tijdens een Kamerdebat woensdagmiddag kreeg het plan alleen van SGP en ChristenUnie bijval.
Het CDA vroeg staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken 300 miljoen euro extra uit te trekken voor de kinderbijslag. De staatssecretaris laat de mogelijkheden onderzoeken en komt in het voorjaar met een nota over het gezinsbeleid.Coalitiepartner VVD liet alvast weten niet voor het voorstel te zijn. VVD-Kamerlid Blok vindt het idee van kinderbijslag achterhaald. Volgens hem moet de regering juist inzetten op extra geld voor kinderopvang. „Kinderbijslag is iets van de vorige eeuw, kinderopvang is van deze eeuw.”
De huidige vorm van de kinderbijslag is prima geregeld, zei Blok. „De problemen zitten in de toegankelijkheid van de kinderopvang en de mogelijkheid om buitenschoolse kinderopvang te organiseren. In internationaal opzicht loopt Nederland echt achter en daar moeten we wat aan doen.”
De VVD lanceerde daarom woensdag het idee om de ouderbijdrage voor kinderopvang te halveren. De partij wil hiervoor in de begroting voor volgend jaar 250 miljoen euro uittrekken, zei fractieleider Van Aartsen tijdens een partijbijeenkomst in Eindhoven.
Ouders betalen nu een bijdrage die afhankelijk is van het inkomen: 0,22 euro per kind per uur voor de laagste inkomensgroepen en 3,36 euro voor de hoogste inkomens.
Ook de grootste oppositiepartij PvdA verwierp het voorstel van het CDA. PvdA’er Noorman-den Uyl noemde de plannen ondoordacht en boterzacht. „Dit lijkt op een verkiezingsstunt. Het CDA heeft nog geen idee waar die 300 miljoen vandaan moet komen.” De PvdA wil net als de VVD meer investeren in kinderopvang en pleit voor afschaffing van de werkgeversbijdrage.
Noorman-den Uyl kondigde een eigen motie aan, die met terugwerkende kracht de bevriezing van de kinderbijslag van de afgelopen twee jaar ongedaan moet maken. Door een tijdelijke wet was de hoogte van de bijslag in 2004 en 2005 niet gekoppeld aan de gestegen prijzen.
CDA’er Smilde stelde dat zij destijds vanwege de tegenvallende groei van de economie akkoord was gegaan met deze bevriezing. „In een economisch onzekere tijd moet iedereen de broekriem aanhalen.”
Van Hoof merkte op dat in de begroting voor 2006 al 30 miljoen euro is gereserveerd om de kinderbijslag vanaf dit jaar weer te corrigeren voor de inflatie.