Fusie Interpolis/Achmea kost duizenden banen
ZEIST (ANP) - De fusie tussen de verzekeringsbedrijven Interpolis en Achmea kost de komende drie jaar 2500 tot 3000 banen.
Daarbij zullen naar verwachting nauwelijks gedwongen ontslagen vallen, zo werd woensdag bekendgemaakt. Gezamenlijk tellen de twee bedrijven nu nog 19.000 voltijdsbanen.„Het banenverlies zal grotendeels of zelfs helemaal worden opgevangen door natuurlijk verloop”, aldus Hans van den Brink, directeur personeelszaken bij Achmea.
De nieuwe verzekeringscombinatie wil de arbeidsplaatsen van uitzendkrachten en externe medewerkers laten invullen door eigen personeel. Het gaat hierbij om 2500 arbeidsplaatsen. Daarnaast moet vertrek van werknemers via natuurlijk verloop bij Achmea ontslagrondes voorkomen. Van den Brink verwacht dat gedwongen ontslagen hierdoor „tot een minimum kunnen worden beperkt.”
Van den Brink kon nog niet aangeven welke bedrijfsonderdelen het hardst worden geraakt door de ingrepen. Achmea wil de komende maanden gebruiken om een invulling te geven aan de banenreductie, waarvan het aantal is komen vast te staan op basis van een eerste overzicht van de werkzaamheden die de verzekeraars allebei uitvoeren.
Duidelijk is dat verzekeringsactiviteiten in pensioenen en sociale zekerheid worden samengevoegd, evenals stafdiensten. „Maar het is nu nog te vroeg om echt iets te zeggen. Het zal uiteindelijk het hele bedrijf raken.”
De ontslagronde is het gevolg van een nauwe samenwerking tussen Rabobank en de verzekeringsgroep Eureko, waarvan Achmea veruit het belangrijkste onderdeel is. De twee coöperatieve bedrijven trekken steeds meer naar elkaar toe.
Als gevolg daarvan werd vorig voorjaar besloten dat Rabobank zijn verzekeringsdochter Interpolis onderbrengt bij Achmea, bekend van merken als Zilveren Kruis en Centraal Beheer. In ruil hiervoor mocht Rabobank zijn belang in Eureko uitbreiden van 5 naar 37 procent.
Onderhandelaar W. Boot van FNV Bongenoten reageerde geschrokken op de omvang van de reorganisatie. „Dit is gewoon een klap. Bijna een op de zes werknemers wordt geraakt en dat is veel.”
Hij zegt wel vertrouwen te hebben in de goede wil van Achmea. „Voor ons betekent deze reorganisatie dat niemand de deur uitgaat zonder zicht op ander werk.”