Economie

Een op de zes huishoudens levert in

DEN HAAG - Een op de zes huishoudens heeft sinds dit jaar minder te besteden. Hun koopkracht is met 1 tot 5 procent afgenomen. Dat staat in een zwartboek dat de vakcentrale Middelbaar en Hoger Personeel (MHP) woensdag heeft gepresenteerd.

Redactie economie
23 February 2006 08:23Gewijzigd op 14 November 2020 03:30

Volgens voorzitter Ad Verhoeven zijn de gevolgen van de invoering van het nieuwe zorgstelsel behoorlijk onderschat. De stelling van het kabinet dat het gaat om individuele personen die moeten inleveren, acht hij onhoudbaar. „Het gaat echt om specifieke groepen. In bijna alle gevallen is koopkrachtreparatie mogelijk”, aldus de MHP-voorzitter, die meent dat kabinet en de meerderheid van de Tweede Kamer „Oost-Indisch doof zijn voor alle geluiden uit de samenleving.”De vakcentrale voor middengroepen en hoger personeel wordt sinds half december geconfronteerd met een aanzwellende stroom boze reacties. „We zijn geschrokken van de felheid waarmee de mensen reageerden op onze oproep om achteruitgang in koopkracht te melden”, zegt Verhoeven. Van de circa 10.000 reacties zijn er 700 onderzocht. „We hebben elf categorieën gevonden, waarbij gepensioneerden, alleenstaanden en de tweeverdieners zonder kinderen met een inkomen boven de 35.000 euro er in negatieve zin uitspringen.”

De onderbouwing wordt volgens de MHP geleverd met concrete loonstrookjes, pensioenopgaven, uitkeringsstrookjes en polisbladen. Inkomensdeskundigen van de vakcentrale hebben de inkomenseffecten geschoond. Zo is rekening gehouden met de wijzigingen in de inkomstenbelasting, die niet via de voorheffing van de loonbelasting verlopen, en met de afschaffing van het gebruikersdeel van de onroerendezaakbelasting, dat door het kabinet als lastenverlichting is ingeboekt. Zelfs de veranderingen in de loonbelasting bij het rijden in een leaseauto zijn verwerkt. Daarnaast is rekening gehouden met een verwachte inflatie van 1 procent.

Tijdens het komende voorjaarsoverleg tussen de sociale partners en het kabinet moet reparatie van de koopkracht volgens de MHP boven aan de agenda staan. „We doen aan het kabinet een oproep om de kinderziektes te herstellen”, zegt Verhoeven.

De vakcentrale schat het aantal getroffen huishoudens op 1 tot 1,5 miljoen. In het rapport wordt ook aangegeven hoe specifieke maatregelen kunnen worden genomen om de achteruitgang in de meeste gevallen te repareren. Daarvoor is volgens berekeningen van de MHP een bedrag van 500 miljoen euro nodig. „Een fors bedrag, maar hiermee is het kabinet een stuk goedkoper uit dan bijvoorbeeld in het plan van het CNV, dat iedereen 500 euro wil geven als compensatie”, meent Verhoeven.

Collega-vakcentrales FNV en CNV en linkse oppositiepartijen in de Tweede Kamer gingen de MHP al voor met kritiek op het inkomensbeleid van het kabinet. De FNV brengt binnenkort eveneens een notitie over de koopkrachtverschillen uit.

Verhoeven heeft de resultaten van het eigen onderzoek naar de koopkracht woensdag in Den Haag ook overhandigd aan minister Hoogervorst (Volksgezondheid).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer