CDA en VVD lonken naar gezinnen
DEN HAAG (ANP) – De coalitiepartijen CDA en VVD hebben zich woensdag allebei opgeworpen als partij die opkomt voor gezinnen. Maar hun plannen lopen ver uiteen. Daar waar de christendemocraten de kinderbijslag willen verhogen, pleiten de liberalen voor halvering van de ouderbijdrage voor kinderopvang.
Het CDA kreeg woensdagmiddag tijdens een debat in de Tweede Kamer alleen steun van de kleinere christelijke oppositiepartijen om de kinderbijslag meer kostendekkend te maken met een verhoging van 10 procent. Momenteel geldt als basisbedrag per kind 254,13 euro.Het CDA–Kamerlid Smilde verwacht dat daarvoor 300 miljoen euro nodig is, maar zij vroeg staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken) daar eerst nadere gegevens over te verstrekken. Voor de zomer verwacht zij een reactie. De linkse oppositiepartijen PvdA en GroenLinks noemden de plannen boterzacht en verweten het CDA een verkiezingsstunt uit te halen.
PvdA–Kamerlid Noorman hield zich daarom bij een eigen voorstel, dat met terugwerkende kracht de bevriezing van de kinderbijslag van de afgelopen twee jaar ongedaan moet maken. Door een tijdelijke wet is de steun voor gezinnen in 2004 en 2005 niet gecorrigeerd voor gestegen prijzen.
Volgens VVD–Kamerlid Blok is een algehele verhoging van de kinderbijslag iets „uit de vorige eeuw." Hij vindt dat het nu juist de tijd is om in te zetten op een beter toegankelijke kinderopvang.
Eerder op de dag had VVD–fractievoorzitter Van Aartsen al het voorstel gelanceerd om de ouderbijdrage voor kinderopvang ruwweg te halveren. Daarvoor wil de VVD 250 miljoen euro uittrekken in de begroting voor volgend jaar. Ouders betalen nu een bijdrage die afhankelijk is van het inkomen. De bijdrage bedraagt momenteel 0,22 euro per kind per uur voor de laagste inkomensgroepen en 3,36 euro voor de hoogste inkomens.
De PvdA gaf aan voor een betere kinderopvang wel samen met de VVD te willen optrekken. PvdA–Kamerlid Noorman wees op het eigen wetsvoorstel van de PvdA om van de kinderopvang een „basisvoorziening" te maken. Ouders zouden daardoor een beperkte vergoeding naar draagkracht moeten betalen en krijgen de rest vergoed van de overheid. Ook de werkgeversbijdrage in de kinderopvang kan dan verdwijnen.
VVD–fractievoorzitter Van Aartsen ziet echter „sterk nivellerende" elementen in het PvdA–plan. „De PvdA kan beter bij ons op de bagagedrager meeliften."
Het CDA stelde dat „kinderen meer zijn dan alleen opvang." CDA–Kamerlid Smilde benadrukte het een mooie traditie te vinden dat in Nederland veel ouders ervoor kiezen zelf voor de kinderen te zorgen.
Volgens Blok moet de overheid ervoor kiezen „belastingcenten in te zetten daar waar de problemen zitten." Hij wees erop dat vrouwen in Nederland vaker in deeltijd werken dan in andere Europese landen, doordat de kinderopvang in ons land niet optimaal geregeld is.
Naast de lagere ouderbijdrage wil de VVD ook een einde aan de administratieve rompslomp waar ouders op stuiten om een tegemoetkoming in de kosten voor kinderopvang te krijgen. De liberalen willen niet langer dat ouders bij hun werkgever moeten „bedelen" voor een bijdrage. Concrete plannen heeft de VVD echter niet. Het kabinet is aan zet, aldus Van Aartsen.