Eigen Huis laakt toewijzing woningen
De Vereniging Eigen Huis (VEH) luidt de noodklok over „vriendjespolitiek” bij de toewijzing van nieuwbouwwoningen. Projectontwikkelaars, makelaars en gemeenten houden volgens de VEH op grote schaal woningen achter voor vrienden, kennissen en werknemers.
VEH heeft vanochtend in Den Haag een rapport gepresenteerd over de wijze waarop woningen worden verdeeld. Omdat de vraag naar nieuwbouwwoningen aanzienlijk groter is dan het aanbod, is het volgens Eigen Huis van belang dat huizen eerlijk worden verdeeld onder aspirant–kopers.
De vereniging heeft na een toenemend aantal klachten een meldpunt over woningtoewijzing geopend. Tussen april en eind augustus heeft Eigen Huis uit het hele land 169 meldingen met 194 klachten gekregen. „Alarmerend”, aldus VEH–directeur mevrouw M. E. C. Pernot. „Er is sprake van een nationale ziekte.”
Makelaars, gemeenten en projectontwikkelaars lijken zich het meest schuldig te maken aan vriendjespolitiek. In de helft van de bekritiseerde gevallen zijn de bevoordeelden relaties van deze drie categorieën. In 10 procent betreft het gemeenteraadsleden en in 8 procent gaat het om ambtenaren.
Van de 169 meldingen met concrete klachten had er 62 procent betrekking op al dan niet vermeende vriendjespolitiek bij woningtoewijzing, een kwart betreft de toewijzingsprocedure. Eigen Huis gaat ervan uit dat tienduizenden woningzoekenden benadeeld zijn.
Eigen Huis vindt de huidige gang van zaken „onacceptabel” en pleit voor een regiefunctie door gemeenten bij inschrijving en toewijzing. Bovendien stelt zij voor een onafhankelijk toezichthouder in het leven te roepen, die de spelregels controleert. De VEH wil verder een convenant opstellen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de brancheorganisaties van makelaars en projectontwikkelaars.
Apeldoorn
In de topnegen van onderzochte gemeenten scoort Apeldoorn met tien meldingen het hoogst. Daarna volgen Amsterdam (zeven klachten), Groningen en Breda (vijf), Almere, Amersfoort, Den Bosch, Voorburg en Zaanstad (elk vier). In sommige gevallen erkennen makelaars dat zij bevriende relaties bevoordelen.
De meeste meldingen komen uit Zuid–Holland (35), Noord–Brabant (32) en Noord–Holland (30). Rekening houdend met de regionale verschillen in nieuwbouwproductie blijken de meeste meldingen te komen uit Groningen, Overijssel en Flevoland. Bij de klachten zijn in totaal zo’n 300 woningen in het geding.