„In de schepping geloven is makkelijker”
RIJSSEN - „Van aap naar mens, het is allemaal wel erg toevallig.” Nienke Harbers windt er geen doekjes om: „In de schepping geloven is veel makkelijker.”
De derde klassen havo en lyceum van de Jacobus Fruytierscholengemeenschap in Rijssen sloten hun drie maanden durende evolutieproject vrijdagmiddag af met een debat. Vragen genoeg, maar de conclusie is eenstemmig: „Heel veel in de evolutietheorie is geloof, een aanname, niet te bewijzen.”De scheppingsleer is ook een geloof, maar wel anders: „Wij weten waarom we geschapen zijn”, zegt Marieke Berman. „Ik weet niet of evolutionisten wel weten waarom ze leven.”
Voordat Nienke en Marieke samen met Marije Baan en Martijn van de Maat achter de forumtafel mogen, zet drs. T. Zoutewelle van studiecentrum Creaton de wetenschappelijke bezwaren tegen de evolutieleer op een rij: „Veel is niet te bewijzen en berust op aannames. Wetenschappelijk gezien is de kans erg klein dat een knal als de ”big bang” tot het ontstaan van leven leidt. Voor het ontstaan van leven zijn bouwstenen nodig, maar waar kwamen die dan vandaan?”
Nog tal van argumenten volgen. „De evolutietheorie is een geloof en heeft niets met wetenschap te maken.”
Een luchtfoto van de Grand Canyon verschijnt op het scherm. „In één aardlaag zijn de fossielen van 85 procent van alle levensvormen teruggevonden”, weet Zoutewelle, die er zelf is geweest. „Dat klopt niet met de theorie van geleidelijke ontwikkeling, net zo min als het feit dat die oudste fossielen al sterk ontwikkeld bleken te zijn. Het wijst er wel op dat het hele Amerikaanse continent met water bedekt is geweest: de zondvloed. Door een botsing van de aardplaten steeg de temperatuur, het volume van de aardkorst nam toe en daardoor slonk het volume van de oceanen. Zo is de zondvloed te verklaren.”
„Waar bleef al dat water?” wil Daan weten. „De oceaanbodem koelde weer af en daardoor kregen de oceanen hun oude volume terug”, zegt Zoutewelle.
„Is dat wel nodig, overal een natuurwetenschappelijk bewijs bij zoeken?” vraagt docent A. Th. van Olst. Forumlid Marije ad rem: „Als de zondvloed alleen maar een wonder zou moeten zijn, waarom zijn er dan zo veel fossielen en andere sporen van achtergebleven?”
„God is bij het leven betrokken gebleven en volgt daarbij de natuurwetten die Hij Zelf geschapen heeft”, zegt Zoutewelle. „Soms zien we een bijzonder ingrijpen, zoals de doortocht door de Rode Zee en de Jordaan en de drie uren durende duisternis toen Jezus werd gekruisigd. Gewoonlijk verloopt alles echter volgens de geschapen patronen. God vertelt dus dingen door de natuur. Dat geeft mij de motivatie om ook wetenschappelijke argumenten te hanteren in de discussie met evolutionisten.”
Waarom laten die zich zo moeilijk overtuigen, wil Van Olst weten. „Wetenschap is mensenwerk en wordt bepaald door het wereldbeeld van de wetenschapper”, zegt de directeur van Creaton. „Ik maan wetenschappers vaak tot bescheidenheid.”
Zoutewelle prijst de Fruytierleerlingen: „Ik vind het ontzettend goed dat jullie je hierin verdiepen. Als je iets gelooft, loop je het risico je niet grondig met de voors en tegens bezig te houden. Maar dat moet juist wel.”