Achterban GroenLinks tevreden over nieuwe koers
De achterban van GroenLinks is tevreden met opschorting van de steun door de GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer aan de bombardementen op Afghanistan. Fractievoorzitter Rosenmöller kreeg zaterdag tijdens een bijeenkomst van de partijraad in Utrecht amper kritiek te horen over de nieuwe koers die de fractie deze week insloeg. De enige kanttekening van sommige ’generaals’ in de achterban was dat het besluit eerder genomen had moeten worden.
Moties van onder meer de GroenLinks-jongerenorganisatie Dwars die vroegen om het intrekken van de steun aan de bombardementen waren voor de bijeenkomst al van tafel. Rosenmöller: „Ik werp het verwijt van opportunisme verre van mij. Wij zijn deze week niet tot ons gewijzigd standpunt gekomen onder druk van deze partijraad. Daar is deze complexe situatie te belangrijk voor en ik vind dat een miskenning van de serieuze wijze waarop de fractie er steeds mee is omgegaan.”
Hoewel de spanning met de achterban er af was na de koerswijziging van de fractie, ging een aanzienlijk deel van de bijeenkomst van de partijraad toch nog over de bombardementen en de humanitaire situatie in Afghanistan. „Ik verbaas me er elke keer weer over hoeveel generaals er in GroenLinks rondlopen.” Dat verzuchtte buitenlandspecialist Karimi na de zoveelste vraag over de militaire acties tegen het Talibanbewind en het Al-Qaeda-netwerk van Osama Bin Laden.
Geen illusies
Rosenmöller zei zich geen illusies te maken dat de gelederen binnen GroenLinks nu geheel gesloten zijn. „Een middag discussiëren maakt niet dat er geen verschillende gedachten meer zijn in de partij. We zijn tevreden over de steun in de partijraad voor wat de fractie doet, maar we zullen niet het deksel op het debat gooien”, aldus Rosenmöller.
De GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer steunde tot vorige week de Amerikaanse bombardementen onder bepaalde voorwaarden. Dinsdag schortten Rosenmöller en de zijnen de steun op. Intrekken was geen optie, „want dat kan maar een keer.” Verschillende afdelingen binnen GroenLinks zeiden zaterdag wel voor totale intrekking van de steun te zijn. Maar Rosenmöller gaf aan dat bombardementen toch weer mogelijk zouden moeten zijn om de instelling van een VN-bestuur in Afghanistan af te dwingen.
Rosenmöller zei dat hij ook in de Tweede Kamer heeft geprobeerd de verschillende inzichten in zijn partij te verwoorden. „Dat is mij vaak niet in dank afgenomen, maar soms moet je tegen de stroom inroeien. Wij hebben geweigerd ons in het schema te laten drukken dat als je niet voor de bombardementen was, je dan automatisch in het kamp van de terroristen zou zitten.”