Vaccinatieverbod stapsgewijs uitgekleed
RIJSWIJK (ANP) - Minister Veerman van Landbouw stuurt volgende week zijn voorstellen voor een veilig vaccinatieprogramma tegen vogelgriep naar Brussel. Na de dierentuinvogels zijn nu de hobbykippen aan de beurt, die via de entstof bescherming krijgen tegen de ziekte. Het buiten scharrelende pluimvee moet daarna volgen.
Goedkeuring uit Brussel voor de preventieve inentingen zou een verdere afkalving van het oude Europese non-vaccinatiebeleid betekenen. In stappen is dat beleid de afgelopen jaren steeds verder uitgekleed.1992: Het Europees non-vaccinatiebeleid gaat in, tegelijk met het openstellen van de grenzen binnen de Europese Unie voor het personen- en handelsverkeer. Besloten wordt dat dieren waarvan het vlees vrij getransporteerd wordt tussen de lidstaten, niet meer preventief gevaccineerd mogen zijn tegen bijvoorbeeld mond- en klauwzeer (mkz). Dit verbod wordt ingesteld omdat er geen onderscheid valt te maken tussen gevaccineerd vlees en vlees van zieke dieren, waarin beide antistoffen zitten. De export naar landen als de Verenigde Staten en Japan profiteert van het verbod.
2001: In Nederland breekt mond- en klauwzeer uit, waarbij tienduizenden koeien, schapen, geiten en varkens geruimd moeten worden. Veel dieren- en mensenleed had voorkomen kunnen worden als de dieren vooraf ingeënt waren geweest tegen de ziekte, realiseren steeds meer mensen en organisaties zich. Ook in het Europees Parlement klinkt steeds meer kritiek op het vaccinatieverbod. Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg breekt in een uitspraak echter een lans voor het beleid.
2002: Protesten tegen het vaccinatieverbod houden aan. Op verschillende plaatsen in Nederland komen honderden boeren samen en eisen zij de mogelijkheid hun dieren via inenting te beschermen tegen mkz.
2003: De Europese landbouwministers besluiten dat vee in geval van een uitbraak van mkz ingeënt mag worden. De dieren die deze noodvaccinatie krijgen, hoeven niet onmiddellijk geruimd te worden. Ook hun vlees mag geruimd worden.
Bij klassieke varkens moeten lidstaten voor noodvaccinatie toestemming vragen aan de Europese Commissie. Maar in de desbetreffende richtlijn (wet) staat niet precies onder welke voorwaarden en omstandigheden dat mag. In de mkz-regeling staat dat wel nader uitgewerkt.
2006: Minister Veerman dient namens Nederland bij de Europese Commissie een vaccinatieplan in voor hobbypluimveedieren. Na de dierentuinvogels hebben nu ook de hobbykippen, kalkoenen en andere vogels bij particulieren zicht op vrijwillige vaccinatie tegen de vogelgriep. Want de betrokken richtlijn is zo ver uitgewerkt dat preventieve enting mogelijk is.