Binnenland

LPF weet nog geen uitweg in crisis

Op haar partijkantoor in Rotterdam is de LPF tot vrijdagavond laat in crisisberaad bijeen geweest. Het overleg leverde echter weinig op. Oprichter Dost hield vast aan het standpunt dat hijzelf en de formele voorzitter Langendam de partij willen blijven leiden.

Redactie politiek
28 June 2002 23:21Gewijzigd op 13 November 2020 23:39

Fractievoorzitter Herben toonde zich eerder op de avond nog optimistisch over de kansen van het crisisberaad. Hij zei in de loop van het weekeinde overeenstemming te verwachten. „Ik ga ervan uit dat we dan de gelederen weer kunnen sluiten”, zei hij.

Daarbij leek Herben niet van zins de heren Langendam en Dost hun zin te geven. Formeel zijn zij voorzitter en vice-voorzitter van de partijorganisatie. En zij wensen dat te blijven. Ze hadden hun voorzitterschap al overgedragen aan een interim-bestuur, maar hebben dat mandaat nu weer ingetrokken.

Herben, in verband met de informatie zelf niet aanwezig in Rotterdam, noemde het onbestaanbaar dat Langendam en Dost alsnog de partij weer zouden gaan leiden. Maar een bemiddelingspoging waarbij in ieder geval het oudste LPF-kamerlid, Van As, betrokken is, liep vooralsnog op niets uit.

Dat kwam doordat vice-voorzitter Dost de hakken stevig in het zand zette. Hij wil aanstaande woensdag tijdens een partijcongres door de LPF-leden worden verkozen. Dat zou ook het standpunt zijn en blijven van Langendam, die niet in Rotterdam aanwezig was. Naar verluidt zit hij in het buitenland.

Langendam en Dost houden contact met een kleine groep kritische LPF-leden. Die vinden dat de LPF-fractie in de Tweede Kamer niet goed omgaat met het gedachtegoed van de vermoorde voorman Fortuyn. „De luiken moeten open”, aldus woordvoerder Both van deze groepering. „Het blijft nu allemaal bij die achterkamertjes.”

De leiders van CDA en VVD gaven vrijdagavond desgevraagd aan in de LPF-crisis geen onoverkomelijke problemen te zien voor coalitievorming met deze partij. Zowel Balkenende als Zalm gaf aan dat zij vooral te maken hebben met de LPF-kamerfractie. „Die fractie kan het nieuwe kabinet straks laten vallen”, aldus Zalm. Wel wensen Balkenende en Zalm hun collega Herben het allerbeste bij het bestrijden van de crisis.

De LPF-fractie zette de zaak donderdag in een spoedvergadering op scherp. Zij accepteert niet dat Langendam en Dost alsnog een greep naar de macht doen. Mochten de partijleden woensdag wel voor de twee oprichters kiezen, dan breekt de fractie waarschijnlijk met de partij. De fractie wil graag dat het huidige interim-bestuur wordt verkozen als het echte bestuur van de LPF.

Langendam en Dost hebben grote moeite met het afstaan van de bestuursmacht, niet alleen omdat zij een groeiende groep kritische partijleden denken te vertegenwoordigen, maar ook omdat zij allerlei financiële belangen in de organisatie hebben. Bij de oprichting hebben zijzelf geld in de organisatie gestoken. Het partijkantoor is van Dost.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer