Oezbekistan gaat kant van Noord-Korea op
TASJKENT (AP) - Oezbekistan gaat dezelfde kant op als Noord-Korea en Zimbabwe en zou een broeinest van instabiliteit kunnen worden in de strategisch belangrijke regio Centraal-Azië. Dat staat in een rapport van de denktank International Crisis Group dat donderdag is gepubliceerd.
De dichtbevolkte voormalige Sovjetrepubliek verkeert in een erbarmelijke toestand als gevolg van economisch wanbestuur en politieke onderdrukking. Verdere onrust ligt op de loer, schrijft de groep.De Oezbeekse regeringstroepen sloegen vorig jaar mei een opstand neer in de stad Andijan in het oosten van het land. Meer dan 700 ongewapende betogers kwamen om het leven, volgens getuigen en mensenrechtenorganisaties. President Islam Karimov, die de opstand aan islamitische extremisten toeschreef, legde de westerse kritiek naast zich neer en zei dat er slechts 187 mensen omkwamen, voornamelijk moslimstrijders. De relatie tussen Oezbekistan en het Westen heeft sindsdien een dieptepunt bereikt.
De International Crisis Group waarschuwt dat instabiliteit in Oezbekistan gevolgen kan hebben voor de westerse belangen, onder andere in het buurland Afghanistan. Centraal-Azië heeft rijke energievoorraden.
Pogingen van westerse regeringen om politieke en economische hervormingen aan te zwengelen hebben geen effect gehad in Oezbekistan, meldt het rapport. Het Westen moet daarom zijn strategie aanpassen en politieke betrokkenheid, een burgerlijke samenleving en onderwijs in het land ondersteunen, en intussen een „redelijkere regering” afwachten, adviseert de groep.
Oezbekistan volgt volgens de denktank net als Birma, Zimbabwe en Noord-Korea „het pad van zelfdestructie, waarin een elite alle rijkdom in handen heeft en de meerderheid in steeds grotere armoede leeft.”
Karimov, die aan de macht kwam toen Oezbekistan nog onderdeel was van de Sovjet-Unie, treedt hard op tegen andersdenkenden. Duizenden mensen zijn de afgelopen jaren gevangengezet.