Koninklijk Huis

Koningin liet Amnesty lobbyen

DEN HAAG - Koningin Beatrix is de meest onderschatte lobbyiste. Dat zeggen Erik van Venetië en Jaap Luikenaar in ”Het grote lobbyboek”, dat dinsdag wordt gepresenteerd.

Binnenlandredactie
16 February 2006 12:05Gewijzigd op 14 November 2020 03:28

„Ze koppelt op een heel strategische manier personen aan elkaar.” Zo zorgde koningin Beatrix er tijdens een staatsbanket in 2002 voor dat de toenmalige Nederlandse directeur van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International de Nigeriaanse president Obasanjo te spreken kreeg, aldus de auteurs. Mede door deze actie werd de doodstraf voorkomen voor Amina Lawal, een Nigeriaanse vrouw die wegens overspel zou worden gestenigd. In die tijd liep er een wereldwijde campagne om Lawal in leven te houden.Niet eerder was een mensenrechtenorganisatie uitgenodigd voor een banket. De toenmalige directeur van Amnesty Nederland, D. Vriesendorp, accepteerde de uitnodiging, „omdat hij geen middel schuwde” om voor Lawal op te komen. Koningin Beatrix zorgde ervoor dat Vriesendorp met de Nigeriaanse president over de zaak-Lawal kon spreken, terwijl de andere bezoekers verbaasd toekeken. „Anders was dit nooit gebeurd.” Vriesendorp vertelde de president over het debat in de Tweede Kamer over de kwestie en wees de president op diens ondertekening van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

In de tafelrede zei koningin Beatrix niets over Lawal. Bij het afscheid zei de koningin: „Ik hoop dat ik iets voor Amnesty heb kunnen doen”, aldus Vriesendorp. De auteurs van ”Het grote lobbyboek” stellen dat de koningin „’s lands meest ervaren en breedst georiënteerde lobbyiste is.”

Vriesendorp prijst de Nederlandse regering. „Het is geweldig dat de regering zulke mogelijkheden geeft en zo een signaal afgeeft dat Nederland de mensenrechten serieus neemt.”

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) wijst er op dat de lijst van genodigden altijd vooraf wordt voorgelegd aan de gasten. Dat is ook bij het bezoek van de Nigeriaanse president gebeurd. President Obasanjo heeft zelf aangegeven met Vriesendorp te willen spreken, aldus de RVD. Wat de rol van de koningin precies is geweest kan de woordvoerder niet zeggen. „De koningin probeert altijd samenbindend te werk te gaan.”

Koningin Beatrix nodigt mensenrechtenorganisatie Amnesty International regelmatig uit voor staatsbanketten. De organisatie krijgt dan de gelegenheid om bij regeringsleiders de mensenrechtensituatie in hun land aan de orde te stellen. Zo mocht Amnestyvoorzitter B. Stapert in november nog aanschuiven bij het bezoek van de Russische president Poetin aan Nederland. Dat zei vanmorgen een woordvoerder van de Nederlandse afdeling van Amnesty International.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer