Kamer huiverig voor nog veel meer Polen
DEN HAAG - De Tweede Kamer staat huivering tegenover het volledig openstellen van de grenzen voor Polen en andere werknemers uit nieuwe EU-lidstaten.
Als er geen belemmeringen meer zijn, zullen ruim 60.000 buitenlanders hier werk komen zoeken.Het kabinet moet voor 1 mei aan de Europese Commissie doorgeven of Nederland de grenzen volledig openstelt of de beperkende maatregelen met drie jaar verlengt. Nu moeten Polen en andere Oost- en Midden-Europeanen nog een werkvergunning aanvragen bij het Centrum voor Werk en Inkomen voor ze hier aan de slag mogen.
Onderzoeksbureau Ecorys heeft in opdracht van staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken berekend dat er mogelijk 63.000 buitenlanders in ons land aan de slag zullen gaan als de grenzen helemaal opengaan. Dat zijn er tot 33.000 meer dan er nu al in Nederland werken. Omdat de meeste migranten deeltijdwerk doen, bezetten ze samen ongeveer 28.000 fulltimebanen per jaar. Als de belemmeringen niet worden opgeheven, zullen er niet veel meer Europeanen hier werk komen zoeken.
De komst van Polen heeft tot nu toe een beperkt effect gehad op de Nederlandse economie, stelt Ecorys. Het bureau kan echter niet zeggen hoeveel Nederlanders hun baan zijn kwijtgeraakt of geen baan hebben gekregen door de nieuwe concurrentie. Voor de toekomst kan Ecorys evenmin een betrouwbare voorspelling doen. Het is overigens wel „waarschijnlijk” dat er sprake is van verdringing van Nederlanders door Polen, maar tot nu toe hebben werknemers uit de nieuwe EU-landen vooral vacatures opgevuld die door werkgevers niet met Nederlandse werknemers konden worden opgevuld.
CDA en PvdA dringen in reactie op het onderzoek aan op een extra studie. Beide partijen vrezen een grotere verdringing van Nederlanders. De VVD is voor open grenzen. Volgens die partij is er werk genoeg in ons land. Het kabinet neemt waarschijnlijk volgende maand een besluit over openstelling van de grenzen. Daarna debatteert de Kamer erover.