Jonge internetter eerder depressief
ROTTERDAM - Jongeren die veel op internet zitten, zijn sneller depressief dan hun leeftijdsgenoten die minder vaak achter de computer kruipen. Ook worden de schoolprestaties minder.
Dat blijkt uit een onderzoek van het Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen & Verslaving (IVO) dat woensdagmiddag gepresenteerd wordt.Het IVO voerde vorig jaar een onlineonderzoek uit onder 512 jongeren tussen de 13 en 15 jaar. Daaruit komt het beeld naar voren dat jongeren gemiddeld 14 à 15 uur per week besteden aan msn, surfen, spelletjes doen en muziek downloaden. Jongens zitten meestal veel vaker achter de computer dan meisjes. Meer dan de helft van de tijd achter de computer gaat op aan msn-en.
Naarmate een jongere vaker achter internet gaat zitten, leidt dat al na zes maanden tot een toename van depressieve gevoelens en een afname van schoolprestaties. Andersom blijken sombere gevoelens en slechte resultaten op school niet automatisch tot dwangmatig internetgebruik te leiden.
Het IVO signaleert een onverwacht verband tussen het stellen van regels over de frequentie en de duur van het internetgebruik van jongeren en het gedrag zelf. Naarmate ouders strengere regels hanteren over het internetgebruik, is de kans juist groter dat kinderen aan de computer verslaafd raken.
Ouders kunnen wel degelijk problemen voorkomen door met hun kinderen te praten. Als jongeren zich op hun gemak voelen en zich begrepen weten als ze met hun ouders een gesprek over internetgebruik hebben, is de kans kleiner dat ze vaker achter het scherm kruipen. Als ouders niet geïnteresseerd zijn in de uren die hun kind achter de computer doorbrengt, loopt het internetgebruik aanzienlijk op.