Tekort aan gespecialiseerde verloskundigen
BILTHOVEN (ANP) - Er is een tekort aan gespecialiseerde verloskundigen die bij zwangere vrouwen afwijkingen van het ongeboren kind kunnen vaststellen. Ook ziekenhuizen kunnen de groeiende vraag naar een echoscopie niet aan.
Die noodkreet heeft de Koninklijke Nederlandse Organisatie voor Verloskundigen woensdag laten horen. Sinds 1 januari geldt een echo na twintig weken zwangerschap als standaardcontrole. Om die reden wordt de handeling vergoed in het basispakket.„Door de late beslissing zijn we verrast”, aldus woensdag een woordvoerder van de KNOV. „Daarnaast wordt nog gesproken over het tarief dat verloskundigen mogen rekenen”.
De KNOV verwacht dat het uitvoeren van de echo het hele jaar een probleem zal blijven. De verloskundigen wijten de chaos aan het feit dat er lang onzekerheid was of de echo zou worden vergoed. Ze wilden geen apparatuur aanschaffen of en opleiding volgen zolang dat nog niet zeker was.
Voor 1 januari was een echo alleen beschikbaar voor zwangere vrouwen met een medische noodzaak of vrouwen die ouder waren dan 36 jaar. Na advies van de Gezondheidsraad en onderzoek van het RIVM over de relatief hoge babysterfte in Nederland heeft minister Hoogervorst (Volksgezondheid) besloten de echo voor iedere zwangere vrouw beschikbaar te stellen.