Buitenland

„Eendensoorten voor ons land griepgevaarlijk”

RIJSWIJK (ANP) - Steltlopers en lepelaars zijn de eerste trekvogelsoorten die binnenkort hun snavel in Nederland laten zien. Maar het gevaar voor vogelgriep komt van drie eendensoorten die iets later komen: slobeend, zomertaling en pijlstaart.

15 February 2006 08:53Gewijzigd op 14 November 2020 03:28

Dat zegt Hans Peeters van Vogelbescherming Nederland. De drie eendensoorten overwinteren in het noorden van Afrika, maar ook in zuidelijker streken als de Sahelzone en Nigeria. In laatstgenoemde land zijn op diverse plaatsen zieke vogels ontdekt.De zomertaling, de slobeend en de pijlstaart komen doorgaans eind februari, begin maart in Nederland. Volgens Peeters is het echter verstandig dat op 20 februari reeds de ophokplicht ingaat. „Het is niet zo dat er in Afrika een startschot wordt gegeven en dat alle vogels tegelijk vertrekken”, aldus Peeters. „Het hangt van de omstandigheden af wanneer de eerste vogels hier zijn.”

Volgens Peeters is het risico niet denkbeeldig dat de vogels de griep in Nederland verspreiden. De eenden kunnen het virus bij zich dragen, zonder zelf ziek te worden. Ze zijn dus ondanks de besmetting sterk genoeg om hun tocht te volbrengen.

De zomertaling broedt niet in Nederland maar trekt door. De twee andere soorten leggen wel eieren in Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer