Dienstenrichtlijn is in EP sterk afgezwakt
STRAATSBURG - Naar verwachting zal het Europees Parlement donderdag groen licht geven voor de invoering van een vrij verkeer van diensten in de EU. De regeling is wel fors afgezwakt ten opzichte van het oorspronkelijke, door oud-Eurocommissaris Bolkestein in 2004 ingediende voorstel.
Het EP wijdde dinsdag in Straatsburg een debat een de beoogde wetgeving. Waarschijnlijk wordt er tot aan de stemming nog druk overlegd tussen de politieke groepen om zo veel mogelijk resterende knelpunten uit de weg te ruimen. Vorige week sloten onderhandelingsdelegaties van christendemocraten en socialisten een deal over de voornaamste geschillen, maar er zal vanuit die beide fracties geen unanieme steun zijn voor dat akkoord. Voor de liberalen gaan de concessies in vergelijking tot de eerdere plannen te ver, de groenen merken ze juist aan als onvoldoende.Het compromis houdt grofweg in dat voor de toegang tot de markt het zogeheten oorspronglandbeginsel geldt: een bedrijf dat in het land van vestiging voldoet aan de daar gehanteerde eisen, mag ook elders in de Unie aan de slag. Bij het uitoefenen van het beroep zijn echter de nationale regels van de lidstaat waar dat gebeurt van toepassing. Dit laatste betekent een belangrijke wijziging in vergelijking tot wat Bolkestein bepleitte. Die wilde dat een onderneming overal zou kunnen werken volgens de voorschriften van het land van herkomst. Zijn aanpak stuitte op veel verzet, uit vrees voor een afbraak van de sociale verworvenheden in het westen van Europa.
Na de besluitvorming van morgen legt de Europese Commissie een herziene versie van het aanvankelijke concept voor aan de ministers. Voorzitter Barroso verzekert dat die gebaseerd zal zijn op de standpunten van het Parlement. Als de bewindspersonen het eenmaal eens zijn, oordeelt het EP in tweede lezing.
Barroso riep de volksvertegenwoordigers op tot inschikkelijkheid, teneinde een brede consensus te realiseren. „Na twee jaar van discussie, moeten we nu bruggen slaan en de burgers tonen dat de Unie van 25 leden het hoofd weet te bieden aan moeilijke en gevoelige problemen. Dat zou een overwinning zijn voor de gehele EU”, benadrukte hij.
Op initiatief van de vakbeweging vond tijdens het debat bij het gebouw van het EP in Straatsburg een massale demonstratie plaats. De politie schatte het aantal deelnemers op zo’n 30.000. De meeste betogers kwamen uit Duitsland en Frankrijk. De bonden zijn fel gekant tegen liberalisering van het dienstenverkeer in een onversneden vorm, zoals bedoeld door Bolkestein.
Vanuit Nederland waren rond de 500 mensen aanwezig, waaronder FNV-voorzitter Agnes Jongerius. „Wij zijn hier om het Parlement ertoe te bewegen het compromis van socialisten en christendemocraten daadwerkelijk te aanvaarden”, verklaarde zij.
De regering in Den Haag vindt dat de aanpassingen de richtlijn te veel uithollen. Zij zouden de lidstaten gelegenheid bieden straks toch weer allerlei belemmeringen op te werpen tegen activiteiten van buitenlandse ondernemingen. Minister Brinkhorst (Economische Zaken) heeft samen met collega’s uit Groot-Brittannië, Spanje, Polen, Tsjechië, Hongarije en Slowakije in een brief aan Brussel zijn bezorgdheid hierover kenbaar gemaakt. Jongerius hekelt die opstelling.