Binnenland

Woningtekort Gelderland hoger dan elders

ARNHEM (ANP) – De provincie Gelderland heeft op dit moment bijna 23.000 huizen te weinig voor het aantal woningzoekenden in de provincie. Dat is 3,1 procent van het totaal aantal woningen in de provincie.

14 February 2006 16:54Gewijzigd op 14 November 2020 03:28

Landelijk was het woningtekort in 2005 2,5 procent en het rijk wil dat het tekort in de komende jaren terugloopt naar maximaal 1,5 procent.Dat staat in het rapport Wonen in Gelderland, dat in opdracht van het provinciebestuur is gemaakt. Gelderland is in 2003 als eerste en tot nu toe enige provincie van Nederland overgestapt op een zogenoemd kwalitatief woningprogramma. Dat houdt in dat de provincie niet meer de aloude woningcontingenten (maximum aantal te bouwen woningen) toebedeelt aan gemeenten, maar aantallen en soorten te bouwen huizen bepaalt op grond van vraag en behoefte in een regio.

Het aantal inwoners in de stadsregio rond Arnhem en Nijmegen en in het Rivierengebied is de afgelopen tien jaar met ruim 10 procent toegenomen, aldus de onderzoekers. In het Rivierengebied is de toename te verklaren uit een forse overloop van woningzoekenden uit de Randstad. Tegelijkertijd is het aantal nieuw opgeleverde woningen sterker gedaald dan in de rest van Nederland, onder meer door allerlei problemen met bestemmingsplannen.

Gelderland wil het woningtekort tot 2015 inlopen, door vooral in de stadsregio Arnhem–Nijmegen tienduizenden nieuwe huizen te bouwen. Er is dringend behoefte aan senioren– en starterswoningen. Ook wil de provincie dat er weer goedkope huurwoningen worden gebouwd.

De regio’s Achterhoek en Rivierenland moeten woningen bouwen waar meer gezinnen, bijvoorbeeld ouders met kinderen en kleinkinderen, kunnen wonen. Eventueel kunnen gemeenten bestaande woningen daar geschikt voor maken. In die regio’s is daar veel vraag naar, maar tot 2015 zijn nauwelijks meergezinswoningen gepland. De provincie wil daar op korte termijn plannen voor zien.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer