Zedenpolitie krijgt spraakherkenning voor kinderen
AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse zedenpolitie maakt als eerste korps in Nederland gebruik van spraakherkenning voor de verhoren van kinderen. Vijf rechercheurs hebben daarvoor een speciale cursus gevolgd om kindertaal onder de knie te krijgen. Een speciale computer herkent hun stemmen en typt vervolgens razendsnel de woorden uit in tekst, zodat veel tijd voor het afluisteren van bandjes en het uittikken ervan wordt bespaard.
Dat bevestigde een woordvoerder van de politie dinsdag naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf. De computer beschikt over een database met typische kinderwoordenschat, veelal gebaseerd op oude verhoren. Volgens het korps gaat het om een bijzonder technisch hoogstandje dat onderzoeksbureau TNO speciaal voor Amsterdam heeft ontwikkeld.Hoewel agenten maar een uur met jonge kinderen mogen praten, vergt het uitschrijven van de verhoren veel werk. Gemiddeld is een rechercheur hier acht tot 24 uur mee bezig. „Een heel minutieus werkje, waarbij naast de tekst ook de emoties van het kind uitgebreid moeten worden beschreven. Of het bijvoorbeeld verbaasd, geschrokken, vrolijk of verdrietig is", aldus de woordvoerder.
Met het nieuwe systeem worden de opgenomen verhoren bekeken door een rechercheur die het complete verhaal naspreekt tegen de computer. Die herkent zijn stem en registreert wat hij vertelt. In de toekomst moet de computer meer agenten herkennen. Verder is het de bedoeling dat ook andere afdelingen binnen de politie de spraakherkenning gaan gebruiken.